Du behöver
- 1 kg blandade rotsaker t ex morot, kålrot, palsternacka, rödbeta eller persiljerot
- 2 msk olivolja
- salt och peppar
- 250 g rökt sidfläsk
Dressing
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
Sallad
70 g babyspenat
0.5 st stort syrligt äpple tunnskivat
2 msk lingon frysta, tinade
Till servering
bröd
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skala rotsakerna och skär dem i mindre bitar. Sprid ut dem på en papprad plåt, ringla över olivolja och salta och peppra.
Rosta rotsakerna i ugnen i 15 minuter. Skär under tiden bort eventuell svål på sidfläsket och tärna det sedan. Strö sidfläsket runt rotsakerna och stek i ugnen ytterligare 15 minuter. Låt allt svalna litegrann.
Dressing Vispa ihop vinäger och senap och tillsätt sedan olja. Smaka av med salt och peppar.
Sallad Lägg de rostade rotsakerna i en bunke tillsammans med spenaten. Häll över dressingen och blanda runt allt.
Lägg upp salladen på tallrikar och garnera med tunnskivat äpple och lingon. Servera med ett gott bröd.
Rökta fläsktärningar, söta rostade rotfrukter och syrliga lingon och äppelskivor matchar varandra väl i en ljummen sallad.