Du behöver
- 2 st gula lökar
- smör & olja att steka i
- 200 g gula kantareller (eller annan skogssvamp)
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 tsk torkad timjan
- 5 st soltorkade tomater i olja
- 400 g älgfärs
- 1 msk tomatpuré
- 2 msk viltfond
- 3 dl vatten
- 1 dl persilja fint skuren
Ostsås
3 msk smör
3 msk vetemjöl eller majsenaredning
1 l mjölk
3 dl västerbottensost (cirka 120 g)
12 st lasagneplattor torkade
Tillbehör
sallad
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken och fräs i olja. Lägg också i kantarellerna skurna i bitar och fräs i 3 minuter.
Pressa över vitlök, strö i timjan och soltorkade tomater i bitar och fräs ytterligare 2 minuter. Ta upp på tallrik.
Fräs älgfärsen i olja och smula den samtidigt med en träslev. Tillsätt tomatpuré, viltfond och vatten och låt puttra i 5 minuter. Blanda ned lökfräset och strö i persiljan.
Ostsås Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör om. Vispa i mjölken undan för undan och låt den koka upp. Koka 3 minuter under omrörning tills såsen tjocknat något. Rör i 2 deciliter av den rivna osten.
Varva ostsås, köttfärsfräs och lasagneplattor i en ugnsform (cirka 20×30 centimeter). Börja och sluta med ostsås.
Strö på resten av den rivna osten och en näve persilja och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter tills lasagnen är genomlagad och pastan helt mjuk. Täck eventuellt formen med ugnsfolie om ytan börjar bli välgräddad innan pastan är klar. Låt gärna lasagnen stå i 5 minuter innan den skärs upp. Servera med en sallad.
Välj gärna lasagneplattor som tar lång tid i ugnen. De suger upp extra mycket av smakerna och såsen.