RECEPT FRÅN IK

Gratäng med palsternacka

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g palsternacka
  • 300 g champinjoner
  • smör att steka i
  • salt och peppar
  • 4 dl crème fraîche
  • 2 dl riven lagrad ost
  • 1.5 tsk torkad dragon
  • salt och peppar
  • Garnering och servering

  • färsk dragon
  • gott bröd
  • sallad

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär palsternackorna på längden i 1 centimeter tjocka skivor. Förväll dem i lättsaltat vatten i 10–15 minuter. Palsternackorna ska bli hyfsat mjuka. Häll bort vattnet.

2

Skiva champinjonerna och stek dem sedan, lite i taget, i smör i en stekpanna. Salta och peppra. 

3

Blanda crème fraiche med 1 1/2 deciliter av osten, torkad dragon, salt och peppar i en bunke. Varva förvällda palsternackor, champinjoner och crème fraicheröra i en smord ugnsfast form. Avsluta med röran och allra överst den resterande osten.

4

Grädda gratängen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Garnera gärna med lite färsk dragon. 

5

Servera med bröd och en god grönsallad.


Kommentar:
Palsternacka och dragon går bra ihop. Servera gratängen med en god sallad. Gratängen är också god tillsammans med stekt kött, kyckling eller kallskuret.

Recept