RECEPT FRÅN IK

Butterbröd med juläpple

Av . Foto: Eva Hildén Smith

Tillagningstid: 80 minuter
12 bitar

Du behöver

  • 0.25 pkt jäst
  • 3 dl Ljummet vatten
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 6-8 dl vetemjöl + extra till utbakningen
  • Fyllning

  • 2 st äpplen
  • 2.5 msk olivolja
  • 3 dl riven ost t ex cheddar eller västerbottensost
  • 0.5 tsk smulad torkad salvia eller basilika
  • 0.5 tsk flingsalt
  • Extra garnering

  • 3 msk rapsolja
  • 12 st salviablad

Gör så här

1

Smula ner jästen i en bunke. Rör ut jästen med lite av vattnet. Blanda i resten av vattnet, olja, salt och honung. Arbeta in mjölet i omgångar tills det blir en smidig deg. Arbeta degen cirka 5 minuter och jäs den övertäckt cirka 30 minuter. 

2

Dela, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor.

3

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut degen till en platta, 25 x 30 cm. Pensla degplattan med oljan. Strö över osten, lägg på äppelskivorna och strö över salvian. Rulla ihop, men inte för hårt. Skär längden i cirka 12 bitar och lägg dem i en ugnssäker form klädd med bakplåtspapper. Toppa med flingsalt. Jäs under bakduk cirka 30 minuter. 

4

Värm ugnen till 200 grader. Grädda brödet i mitten av ugnen cirka 20 minuter, eller tills det är genomgräddat, använd provsticka.

5

Extra garnering. Hetta upp rapsoljan i en liten stekpanna. Fräs salvian hastigt. Toppa brödet med frästa salviablad.

6

Tips: Brödet kan bakas i god tid och frysas in. Extra vackert blir det om det garneras med frästa salviablad.


Kommentar:
Ett brytbröd som fått formen av en butterkaka, med ost, äpple och salvia i fyllningen, pryder sin plats på julbordet.

Recept