Du behöver

  • 1 st bergtungsfiléer (ca 600 g)
  • Fyllning

  • 1 st lök finhackad
  • 500 g skaldjur (exempelvis crabsticks, musslor och räkor, mixen finns också att köpa färdigblandad)
  • smör
  • 1.5 msk vetemjöl
  • 0.5 dl vitt vin
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0.5 dl färsk timjan finkklippt
  • 1 st äggula
  • 1 msk ströbröd
  • Tillbehör

  • champinjoner några frästa
  • räkor eller kräftstjärtar
  • dill eller timjan
  • citronskivor
  • färskpotatis eller kokt ris

Gör så här

1
Klipp bort de yttersta fenorna på den urtagna bergtungan. Skrapa bort fjällen. Skölj och torka fiskarna.
2
Skär ett snitt längs ryggraden med en tunn vass kniv. Skär loss filéerna på ovansidan, skär ett längsgående snitt mellan ryggbenen och kransen av fenor. Skär av det stora ryggbenet vid huvudet och stjärten och lossa det på undersidan. Behåll huvudet. Ställ in i kylen.
3
Fräs lök och skaldjur i smör. Strö över mjölet och späd med vinet. Låt puttra ett par minuter. Smaksätt med salt, peppar och timjan. Ta röran från plattan och rör ner äggulan.
4
Smörj ett ugnssäkert fat. Placera fisken. Fyll med skaldjuren. Pudra med ströbrödet, klicka över smör och grädda alltsammans i 225 graders ugnsvärme cirka 20 minuter eller tills fisken känns genomlagad. Ös rätten ett par gånger under gräddningen.
5
Servera med tillbehören.

Kommentar:
Bergtunga hittar man inte direkt i närbutiken. Men det hindrar inte att du lagar den här rätten. Köp en förpackning rödspätta och lägg ut dem, lägg fyllning ovanpå och nya spättor på toppen. Ströbröd och smörklickar och det blir nästan bergtunga av alltihop. Fyllningen kan du annars använda på smörgås, som pannkaksfyllning eller i omelett exempelvis.


Recept // Fler fiskrecept