Tre vardagsrätter med morot

Moroten är en av våra populäraste rotsaker, med sin söta smak och sitt knapriga tugg. Den platsar i långt mer än en råkostsallad, prova att rosta, svarva, pickla och mixa den.

Rostade morötter med blomkålskräm
Huvudrätt

Rostade morötter med blomkålskräm

40 minuter   Recept från Icakuriren.se
Morotssoppa med yoghurt
Huvudrätt

Morotssoppa med yoghurt

40 minuter   Recept från Icakuriren.se
Morotsspaghetti med musslor
Huvudrätt

Morotsspaghetti med musslor

25 minuter   Recept från Icakuriren.se

Värt att veta om morötter

Morötter är rika på antioxidanten betakaroten som i kroppen omvandlas till A-vitamin. De är bra för immunförsvaret och rika på fibrer. Låt gärna skalet vara kvar, där sitter mycket av morotens nyttiga ämnen. Nyttigheterna blir mer lättillgängliga om moroten tillagas eller serveras med någon sorts fett, som smör eller olja. 

 För att behålla spänsten bör moroten förvaras i en plastpåse i kylen, gärna med några lufthål så att den kan andas lite.

 Hittar du morötter med fin blast: Släng inte det gröna. Skölj, torka och mixa med nötter, olja och ost till en god pesto. Men vänta inte med att skära av blasten; den suger snabbt vätskan ur moroten och gör den tråkig. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!