Forskare: Därför är det bra för din hjärna att njuta av ett glas vin ibland

Vinexperters goda luktsinne ger dem tjockare hjärnbark, vilket i sin tur kan skydda mot bland annat alzheimer.

Älskar du goda viner? Då lär du älska de här senaste forskningsresultaten.

En undersökning publicerad i Frontiers in Human Neuroscience visar att sommelierer och vinexperter har extra bra luktsinne, och därmed är delar av deras hjärnbark tjockare än hos gemene man. Dessa tjockare delar av hjärnan tros kunna stå emot effekterna av alzheimer och parkinson bättre.

– Vi vet inte med säkerhet, men det finns en möjlighet att när det kommer till hjärnan så är tjockare bättre, säger Sarah Banks, chefsläkare vid neurologiska avdelningen på Cleveland Clinic i Las Vegas och författare till studien, till New York Post.

– Det verkar som att om du har mer hjärnbark i de områdena tar det längre tid att märka effekterna av sjukdomen, men det är bara spekulationer, säger Banks.

Det måste alltså göras en del ytterligare forskning innan man kan säga något med säkerhet, men de här upptäckterna kan alltså tyda på att du kan förbättra din hälsa genom att smaka och lukta noggrant på goda viner.

Ganska härliga nyheter, eller hur?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top