RECEPT FRÅN IK

Sommartårta med färska bär

Tillagningstid: 30 minuter
12 bitar

Du behöver

    Tårtbotten

  • 4 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • smör och ströbröd till formen
  • Färskoströra

  • 3 dl vispgrädde
  • 300 g färskost av philadelphiatyp
  • 1 dl florsocker
  • Bärfyllning

  • 2,5 dl blåbär
  • 2,5 dl hallon
  • 2 msk florsocker
  • Lemoncurdfyllning

  • 1 dl lemoncurd
  • 100 g färskost av philadelphiatyp
  • Garnering

  • 300 g jordgubbar
  • 2 dl hallon
  • 2 dl blåbär

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.

2

Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform som mäter 21 centimeter i diameter.

3

Grädda en bit ner i ugnen i 35–40 minuter. Känn efter med en provsticka att kakan är ­färdig.

4

Vänd upp kakan på ett sockrat fat. Låt kallna.

5

Dela kakan i 3 bottnar. 

 

6

Färskoströra Vispa grädden ganska hårt. Blanda hälften av grädden med färskost och florsocker i en bunke. 

7

Bärfyllning Mosa blåbär, hallon och florsocker i en annan bunke. Rör ner resten av grädden.

8

Lemoncurdfyllning Rör lemoncurden i en djup tallrik. Blanda ner färskosten. 

9

Lägg den nedre bottnen på ett tårtfat. Bred på lemoncurdfyllningen. Täck med mellanbottnen. Bred på bärfyllningen. Avsluta med den övre bottnen. Bred färskoströran ovanpå och runtom tårtan. Halvera jordgubbarna. Lägg jordgubbar, hallon och blåbär på tårtan. Ställ kallt tills det är dags att servera.

Tips  För att få en snygg kant längst ner på tårtan, lägg remsor av smörpapper under tårtbottnen före montering. Dra bort pappersremsorna efter att färskoströran bretts på.


Recept