Socca kikärtspannkaka

Du behöver Smet 2,5 dl kikärtsmjöl 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar 3 dl vatten 2 msk olivolja att steka i Fyllning 2 st rödlökar...

Tillagningstid: 90 minuter
4 portioner

Du behöver

Smet

2,5 dl kikärtsmjöl
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 dl vatten
2 msk olivolja att steka i

Fyllning

2 st rödlökar
12 st sardeller
16 st svarta oliver med eller utan kärnor
persilja några kvistar
rosmarin några kvistar

Gör så här

1

 Blanda kikärtsmjöl, salt och peppar i en bunke. Rör ner vatten och vispa tills smeten blir slät. Låt stå minst en timme, men gärna över natten i kylskåpet. 

2

 Skala och skär rödlökarna i tunna skivor eller ringar. Snabbstek dessa i någon minut i en matsked olivolja tillsammans med persilje- och rosmarinkvistar. Häll upp i en skål tillsammans med oljan och låt svalna. Låt sardeller och oliver rinna av i en sil.

3

Hetta upp en stekpanna på medelgod värme och ha i en halv matsked olivolja. Häll en fjärdedel av smeten i pannan. Grädda ungefär 2 minuter på varje sida. Se upp med att steka på för hög värme, då blir smaken inte lika god och konsistensen blir inte som den ska.

4

När alla fyra pannkakor är stekta, toppa dessa med lök, örter, sardeller och oliver. Låt gärna oljan från löken rinna ut lite över soccan. Ät på en gång.


Kommentar:
Tips: Den som vill kan breda ett tunt lager med crème fraiche eller gräddfil på sin socca innan de andra ingredienserna läggs på. Fiskrom av olika slag är också mycket gott till, om än inte så vanligt i ursprungsländerna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top