Du behöver
- 12.5 g jäst
- 75 g smör
- 2 dl mjölk
- 1 st ägg
- 3 msk strösocker
- 0.5 krm salt
- 0.5 tsk finmalen kardemumma
- 6 dl vetemjöl + extra till utbakning
- 2 tsk bakpulver
- 1 st ägg uppvispat
Gör så här
Använd köksmaskin monterad med degkrok. Smula sönder jästen i bunken. Smält smöret och blanda med mjölken. Blanda i ägg, socker, salt och kardemumma. Häll den fingerljumma degvätskan över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1/2 dl av mjölet och arbeta ihop till en lös men smidig deg. Jäs under bakduk eller spänn plastfolie över bunken, cirka 30 minuter.
Blanda resten av mjölet (1 1/2 dl) med bakpulvret och arbeta in det i degen.
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda smidig och forma till en längd. Skär längden i 8 eller 16 jämnstora bitar. Rulla släta bullar. Lägg över på papprad plåt och låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 200 grader för stora semlor och 225 grader för små. Pensla bullarna med ägget. Grädda i mitten av ugnen, stora bullarna cirka 15 minuter, små bullar cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Klassiska semlor är det fulländade bakverket, med kardemummaprickigt vetebröd, krämig mandelmassefyllning och fluffig grädde på toppen.