Quiche med brysselkål

Du behöver Pajdeg 5 dl vetemjöl 200 g kylskåpskallt smör skuret i tärningar 1 dl iskallt vatten Fyllning 500 g brysselkål 150 g färska champinjoner...

Tillagningstid: 110 minuter
7 portioner

Du behöver

Pajdeg

5 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör skuret i tärningar
1 dl iskallt vatten

Fyllning

500 g brysselkål
150 g färska champinjoner
2 msk smör och rapsolja 1 msk till garneringen
salt, peppar
100 g ädelost

Äggstanning

3 st ägg
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
200 g riven ost
3 dl grädde

Garnering

flingsalt

Gör så här

1

Pajdeg  Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.

2

 Tryck ut degen i en rund pajform, cirka 24 centimeter i diameter, så att den kommer upp lite på kanten. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter. Gör fyllningen under tiden och värm ugnen till 225 grader.

3

Fyllning  Dela brysselkålen men spara de yttersta bladen från cirka 10 kålhuvuden till garneringen. Förväll brysselkålen i kokande vatten cirka 5 minuter. Låt rinna av i ett durkslag och skär i skivor. 

4

 Skiva svampen. Fräs den i smör- och rapsolja cirka 3 minuter. Tillsätt den skivade brysselkålen och fräs cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar. 

5

Skär eller dela ädelosten i små bitar.

6

Äggstanning Rör ihop ägg, salt, peppar och riven ost i en bunke. Rör i grädden i omgångar. Blanda i brysselkålen och svampen.

7

Förgrädda pajskalet i cirka 15 minuter. 

8

Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Toppa med ädelosten.

9

Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda quichen i nedre delen av ugnen 40–60 minuter, eller tills äggsmeten har stannat och fått fin färg. Täck eventuellt med smörad alfolie de sista 15 minuterna. Ta ut och låt vila minst 30 minuter före serveringen.

10

Fräs sparade brysselkåls­blad i smör- och rapsolja i cirka 5 minuter. Fördela ­bladen över pajen. Smula över flingsalt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top