Du behöver
Pajdeg
5 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör skuret i tärningar
1 dl iskallt vatten
Fyllning
500 g brysselkål
150 g färska champinjoner
2 msk smör och rapsolja 1 msk till garneringen
salt, peppar
100 g ädelost
Äggstanning
3 st ägg
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
200 g riven ost
3 dl grädde
Garnering
flingsalt
Gör så här
Pajdeg Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv. Kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.
Tryck ut degen i en rund pajform, cirka 24 centimeter i diameter, så att den kommer upp lite på kanten. Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter. Gör fyllningen under tiden och värm ugnen till 225 grader.
Fyllning Dela brysselkålen men spara de yttersta bladen från cirka 10 kålhuvuden till garneringen. Förväll brysselkålen i kokande vatten cirka 5 minuter. Låt rinna av i ett durkslag och skär i skivor.
Skiva svampen. Fräs den i smör- och rapsolja cirka 3 minuter. Tillsätt den skivade brysselkålen och fräs cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Skär eller dela ädelosten i små bitar.
Äggstanning Rör ihop ägg, salt, peppar och riven ost i en bunke. Rör i grädden i omgångar. Blanda i brysselkålen och svampen.
Förgrädda pajskalet i cirka 15 minuter.
Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet. Toppa med ädelosten.
Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda quichen i nedre delen av ugnen 40–60 minuter, eller tills äggsmeten har stannat och fått fin färg. Täck eventuellt med smörad alfolie de sista 15 minuterna. Ta ut och låt vila minst 30 minuter före serveringen.
Fräs sparade brysselkålsblad i smör- och rapsolja i cirka 5 minuter. Fördela bladen över pajen. Smula över flingsalt.