Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 2 msk finhackad sötmandel på påse
- 125 g kallt smör tärnat
- 3-4 msk iskallt vatten
Fyllning
200 g färskost av philadelphiatyp
1 dl florsocker
1.5 dl vispgrädde
1 dl lemon curd på burk
1 st ask blåbär 125 gram
1 st ask hallon 125 gram
Till garnering
florsocker
myntakvistar eventuellt
Gör så här
Blanda mjöl, socker och mandel. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåp cirka 15 minuter.
Dela degen i 4 delar och tryck ut i 4 portionspajformar så att degen kommer upp lite över kanten. Ställ i frysen cirka 15 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
Vispa ihop färskost och florsocker. Vispa i grädden, i två–tre omgångar tills det blir en fluffig kräm. Täck med plastfilm och ställ i kylskåp.
Grädda pajerna i mitten av ugnen cirka 15 minuter eller tills de är genomgräddade och fått fin färg. Låt kallna, ta dem ur formarna och lägg på assietter. Fördela lemon curd i pajerna. Toppa med färskostkräm och bär. Garnera med siktat florsocker.
Läckra tarteletter kan garneras med färska bär efter tillgång och smak.
Hallon och blåbär är en fin kombo.