RECEPT FRÅN IK

Långpannekaka med pumpa

Av . Foto: STEFAN WETTAINEN

Tillagningstid: 60 minuter
24 stycken

Du behöver

  • 200 g smör
  • 200 g pumpa t.ex. Butternut eller Muscat
  • 4 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 msk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • Kolasås

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • Garnering

  • 1 tsk flingsalt
  • 70 g grovhackade hasselnötter

Gör så här

1

Sätt ugnen på 180 grader.

2

Smält smöret på medelvärme. Fortsätt värma under vispning tills smöret blir kolafärgat och doftar nötigt. Ta från värmen. 

3

Skala och grovriv pumpan.

4

Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp, cirka 5 minuter. Tillsätt sedan smöret under vispning. Rör ihop mjöl och bakpulver och vänd ner
i smeten med en slickepott. 

5

Vänd till sist ner den rivna pumpan. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform (20 x 30 centimeter). 

6

Grädda kakan mitt i ugnen i 30–35 minuter. Testa med provsticka. Låt svalna.

7

Kolasås Koka upp socker, grädde och sirap i en kastrull. Låt koka under omrörning i 10 minuter. Låt svalna.

8

Ringla kolasåsen över kakan. Strö över flingsalt och nöthack. Skär i rutor och servera. 


Kommentar:
Tips: Överbliven kolasås håller sig minst en vecka i kylskåp.

Recept