RECEPT FRÅN IK

Kola med sesam, vallmo och citron

Av .

Tillagningstid: 40 minuter
14 stycken

Du behöver

  • 100 g smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl glykos
  • 1 dl vatten
  • 1 st citron rivet skal och saften
  • 100 g sesamfrön rostade
  • 2 tsk blå vallmofrön + 2 msk extra till garnering
  • 1 tsk flingsalt
  • 2,5 dl vispgrädde

Gör så här

1

Värm grädde och smör i en kastrull. Ta av från värmen när smöret har smält helt. Koka samtidigt sockret och glykosen tillsammans med vattnet på medelvärme i en annan kastrull tills blandningen har en temperatur på 190–200 grader och har fått en lite mörkare gyllenbrun färg (se nedan).

2

Slå gräddblandningen över sockret i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven.

3

Tillsätt citronskal och citronsaft och låt massan koka tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov (se nedan). Rör om då och då. 

4

Tillsätt sesam- och vallmofrön och salt och rör om.

5

Klä en form som är cirka 20 x 30 cm med bakplåtspapper. Häll i kolasmeten och strö över vallmofrön. Låt kolan stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. Skär kolan i fina bitar.

 


Kommentar:
Så gör du ett kulprov: Häll upp cirka 1 dl kallt vatten i ett glas och droppa ner lite kolasmet. Låt kolan ligga i några sekunder och ta sedan upp och forma den till en kula mellan tummen och pekfingret. Om kulan känns för lös kan du koka kolasmeten lite till och göra ett nytt kulprov. Så karamelliserar du socker: Lägg socker och vatten i en kastrull och rör om så att det blandas ordentligt. Värm sakta utan att varken röra eller vispa – sockret ska smälta på egen hand. Vicka bara lite på kastrullen då och då så att karamellen blandas för att undvika kristallisering och att sockret klumpar sig. Låt karamellen koka tills den får färg och kommer upp i den temperatur eller färg som du vill uppnå. Receptet kommer från boken Kola, fudge, knäck och bräck (Bonnier fakta).

Recept