Du behöver
- 4 skiva surdegsbröd vitt
- 4 skiva danskt rågbröd
- 300 g sidfläsk
- 2 st gula lökar
- 1 st stånd selleristjälkar
- 3 st äpplen fasta
- smör att steka i
- salt
- 1.5 dl persilja finhackad
- 75 g hasselnötter skållade
- 5 dl vatten
- 2 st buljongtärningar hönsbuljong
Gör så här
1
1 Lägg brödskivorna på papprad plåt i ugnen och torka dem i 150 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna och skär i tärningar.
2
2 Tärna sidfläsket och stek i lite olja. Lägg åt sidan.
3
3 Skala och hacka löken. Skölj och ansa sellerin och skär den i små bitar. Ansa äpplena och skär dem i tärningar. Fräs lök och selleri i smör i några minuter. Tillsätt äpplena och fräs i ytterligare ett par minuter. Salta lätt.
4
4 Lägg fräset i en stor skål och blanda med brödtärningar, fläsk, persilja och hasselnötter.
5
5 Slå buljongen över lite i taget och blanda om. Det är olika hur mycket buljong som brödet suger upp. Det ska bli saftigt men inte slaskigt. Lägg stuffingen i en ugnsform men spara några nävar att lägga inuti kalkonen.
6
Hit kan du förbereda innan kalkonen går in i ugnen.
7
6 Sätt ugnen på 200 grader.
8
15 minuter innan kalkonen ska serveras ställs formen med stuffing in i ugnen så att den blir varm och fått lite färg.
Stuffingen, fyllningen till kalkonen, är så god att vi gör extra mycket och värmer i en form vid sidan av.