Du behöver
Äppelkaka
smör och mandelspån till formen
100 g smör rumsvarmt
3 st ägg
3 dl socker
3 dl mandelmjöl
0.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2.5 st äpplen
1 tsk kanel
100 g mandelmassa
Saffranskräm
3 st äggulor
0.5 dl strösocker
0.5 g saffran
0.5 tsk äkta vaniljpulver
3 dl vispgrädde
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en form med löstagbar kant (24 centimeter i diameter), strö ut några matskedar mandelspån i botten och längs med kanterna.
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget växelvis med sockret och vispa tills det är vitt och pösigt med en elvisp.
Rör ner mandelmjölet blandat med vetemjöl och bakpulver, rör tills smeten är väl blandad.
Bred ut smeten i formen.
Kärna ur äpplena och skär i klyftor, lägg ut i ett fint mönster och pudra över kanel. Grovriv eller smula mandelmassan och strö ut över kakan.
Baka i mitten av ugnen i 40–45 minuter tills kakan fått fin färg och är genomgräddad. Använd provsticka. Ta ut och låt svalna.
Saffranskräm Vispa äggulor med socker, saffran och vaniljpulver till en fluffig kräm. Vispa grädden lätt pösig och vänd ner grädden i äggsmeten, blanda till en slät kräm.
Servera den avsvalnade äppelkakan med saffranskrämen.
Tips: Äggvitorna som blir över från saffranskrämen går bra att frysa in.