Janssons frestelse med gravlax

Några skivor lax räcker till den här läckra varianten av Jansson!

Tillagningstid: 7 minuter | Extra tid: 45 minuter
0 styck

Du behöver

  • 150 g schalottenlök
  • 1 kg mjölig potatis t.ex. King Edward
  • 0,5 kruka gräslök
  • smör och olja till stekning + form
  • salt
  • peppar
  • 150 g gravad lax i skivor
  • 4-5 dl vispgrädde
  • 1 msk ströbröd

Garnering och servering

0,5 näve gräslök
dill
nymalen svartpeppar
citronklyftor

Gör så här

1

Skala och strimla schalottenlöken. Skala och skär potatisen i smala strimlor. Hacka gräslöken.

2

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs schalottenlöken mjuk i smör- och rapsolja i en stekpanna, cirka 5 minuter. Ta upp löken på en tallrik.

3

Fräs potatisen i omgångar i smör- och rapsolja cirka 10 minuter, rör om då och då.

4

Lägg all potatis i pannan. Salta och peppra. Strö över schalottenlök och gräslök. Vänd ner laxen delad i mind­re bitar och blanda försiktigt. Lägg över allt i en smord ugnssäker form. Koka upp grädden och ringla den över potatisblandningen. Toppa med ströbröd och ringla över lite smör- och rapsolja.

5

Grädda mitt i ugnen tills frestelsen får fin färg och allt är genomgräddat, cirka 25 minuter. Garnera med klippt gräslök och dill. Peppra. Servera med citronklyftor.


Kommentar:
Tips: Täck eventuellt frestelsen med en bit smörad alfolie de sista 10–15 minuterna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top