Du behöver
- 150 g schalottenlök
- 1 kg mjölig potatis t.ex. King Edward
- 0,5 kruka gräslök
- smör och olja till stekning + form
- salt
- peppar
- 150 g gravad lax i skivor
- 4-5 dl vispgrädde
- 1 msk ströbröd
Garnering och servering
0,5 näve gräslök
dill
nymalen svartpeppar
citronklyftor
Gör så här
Skala och strimla schalottenlöken. Skala och skär potatisen i smala strimlor. Hacka gräslöken.
Sätt ugnen på 200 grader. Fräs schalottenlöken mjuk i smör- och rapsolja i en stekpanna, cirka 5 minuter. Ta upp löken på en tallrik.
Fräs potatisen i omgångar i smör- och rapsolja cirka 10 minuter, rör om då och då.
Lägg all potatis i pannan. Salta och peppra. Strö över schalottenlök och gräslök. Vänd ner laxen delad i mindre bitar och blanda försiktigt. Lägg över allt i en smord ugnssäker form. Koka upp grädden och ringla den över potatisblandningen. Toppa med ströbröd och ringla över lite smör- och rapsolja.
Grädda mitt i ugnen tills frestelsen får fin färg och allt är genomgräddat, cirka 25 minuter. Garnera med klippt gräslök och dill. Peppra. Servera med citronklyftor.
Tips: Täck eventuellt frestelsen med en bit smörad alfolie de sista 10–15 minuterna.