Du behöver
- 3 dl vatten Till lag
- 1,5 msk ättiksprit Till lag
- 2 dl socker Till lag
- 5-6 st inläggningssillfiléer (1 burk à 420 g) eller ca 400 g 5-minuterssill, avrunnen
- 1-2 st rödlök
- 20 st kryddpepparkorn
- 2 st lagerblad
- 3-4 st vinbärsblad kan uteslutas
- 1 dl svarta vinbär Röda vinbär går lika bra.
- 1 msk svartvinbärsgelé Till lag
Gör så här
Blanda gelén i lite av vattnet i en kastrull, rör tills den löser sig. Blanda i resten av vattnet. Tillsätt ättiksprit och socker, koka upp under omrörning. Sjud 1–2 minuter. Låt lagen kallna.
Skär sillfiléerna i 3–4 centimeter breda bitar. Skala och skiva löken. Krossa pepparkornen. Varva sillfiléer med lök, pepparkorn, lagerblad, vinbärsblad och bär i en burk. Häll lagen över sillen. Låt stå övertäckt och svalt i ett dygn.
Vinbären kan bytas ut mot frysta tranbär eller lingon. Det blir både vackert och gott.
Sillen kan göras två dagar i förväg och förvaras i kylskåpet.