Du behöver
- 1 st sötpotatis 200g
- 0,5 dl neutral olja
- 0,5 dl mjölk
- 1 st ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
Kanel- och chilismör
100 g smör rumsvarmt
0,5 st röd chili
1 msk honung
0,5 msk malen kanel
0,5 st citron finrivet skal
Gör så här
Tvätta potatisen och koka den mjuk under lock,
20–25 minuter. Häll av vattnet och låt den svalna något.
Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatisen, lägg den
i en bunke och mosa den med en gaffel. Tillsätt olja, mjölk och ägg och vispa kraftigt.
Rör ihop mjöl, bakpulver och salt i en annan bunke. Rör sedan ner mjölet i sötpotatisblandningen och blanda snabbt ihop till en kladdig deg.
Dela degen i sex bitar. Rulla dem till bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Platta till bullarna litegrann och grädda mitt i ugnen
i 12–15 minuter, tills de fått fin färg.
Kärna ur och hacka chilin. Rör samman smör, chili, honung, kanel och citron i en skål. Det går även bra att mixa allt.
Servera sconesen varma med smöret.