Lyxigt – Chokladtarte med pekanbotten & saffranspäron

Knaprig nötbotten, len chokladfyllning och inkokta päron med saffran. Bjud som dessert eller lyxigt fika.

Tillagningstid: 55 minuter
12 bitar

Du behöver

  • 200 g pekannötter utan skal
  • 25 g rumsvarmt smör

Fyllning

300 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
25 g smör

Garnering och servering

kakaopulver
3 dl Vispad grädde

Inkokta päron med saffran

1 st citron
1.25 l vatten
3.5 dl strösocker
1 st kuvert saffran
7 st päron medelstora, fasta

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Mixa nötterna i matberedare monterad med kniv. Häll över i en bunke och nyp ihop med smöret till en deg.

3

Tryck ut nötdegen i ett tunt lager i en springform, cirka 18 centimeter i diameter.

4

Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Låt kallna.

5

Hacka chokladen. Koka upp grädde och smör i en panna. Ta av från värmen, lägg i choklad och rör om tills det har blivit en slät chokladkräm.

6

Häll krämen i pajskalet och låt stelna över natten. Garnera med siktat kakaopulver vid servering. Servera med päron, päronlag och vispad grädde.

7

Inkokta päron med saffran Blanda citronsaft, vatten och socker i en kastrull och koka upp under omrörning så att sockret löser sig. Blanda saffranet och sjud ca 5 minuter.

8

Skala päronen med potatisskalare och nagga dem med en gaffel.

9

Lägg päronen i lagen. Koka upp och sjud under lock cirka 20 minuter, eller tills de är nästan mjuka (koktiden beror på päronsort och storlek). Känn med provsticka.

10

Ta kastrullen från värmen och låt päronen kallna i lagen.

11

Tips  Välj gärna mellanstora fasta päron. Smaka av lagen innan du lägger i päronen, så att den är lagom syrlig och söt.


Kommentar:
Tips: För tjockare tarteskal, ta 300 g nötter och 30–35 g smör.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top