
Äppelpaj med rivet äpple
Det blir något speciellt när man använder rivet äpple i en paj. Och äpplena ska helst vara syrliga och svenska, utländska äpplen ger inte samma smak.
Av Kristina Eriksson. Foto: Åsa Dahlgren
Du behöver
- 4 dl vetemjöl
- 125 g kallt smör
- 0.5 dl strösocker
- 3.5 msk riktigt kallt vatten
- 100 g mandelmassa
- 1 tsk kardemummakärnor
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 3 st äpplen
- 2 st äggvitor
- uppvispad äggula
- vaniljsås eller vispad grädde
Pajdeg
Fyllning
Pensling
Servering
Ugn: 200°
Gör så här
Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Kör mjöl, smör och socker i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör till en deg, det tar bara några sekunder.
Tryck ut 2/3 av degen i en pajform, 26 cm. Låt pajskal och resten av degen vila kallt i 30 minuter.
Fyllning: Riv mandelmassan grovt, bred ut den i pajskalet. Stöt kardemumman i en mortel. Rör smör och socker med elvisp i en bunke.
Skala och riv äpplena grovt.Tillsätt kardemumma och äpple till smörblandningen. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör ner dem försiktigt.
Bred ut alltsammans i pajskalet. Rulla ut långa längder av den återstående degen, lägg dem ovanpå som ett rutnät.
Pensling: Pensla med lite äggula och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.
Servering: Servera pajen med vaniljsås eller vispad grädde.