RECEPT FRÅN IK

Äppelpaj med rivet äpple

Det blir något speciellt när man använder rivet äpple i en paj. Och äpplena ska helst vara syrliga och svenska, utländska äpplen ger inte samma smak.

Av . Foto: Åsa Dahlgren

Tillagningstid: 105 minuter
10 portioner

Du behöver

    Pajdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 125 g kallt smör
  • 0.5 dl strösocker
  • 3.5 msk riktigt kallt vatten
  • Fyllning

  • 100 g mandelmassa
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 3 st äpplen
  • 2 st äggvitor
  • Pensling

  • uppvispad äggula
  • Servering

  • vaniljsås eller vispad grädde
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Pajdeg: Sätt ugnen på 200 grader. Kör mjöl, smör och socker i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör till en deg, det tar bara några sekunder.

2

Tryck ut 2/3 av degen i en pajform, 26 cm. Låt pajskal och resten av degen vila kallt i 30 minuter.

3

Fyllning: Riv mandelmassan grovt, bred ut den i pajskalet. Stöt kardemumman i en mortel. Rör smör och socker med elvisp i en bunke.

4

Skala och riv äpplena grovt.Tillsätt kardemumma och äpple till smörblandningen. Vispa äggvitorna till hårt skum, rör ner dem försiktigt.

5

Bred ut alltsammans i pajskalet. Rulla ut långa längder av den återstående degen, lägg dem ovanpå som ett rutnät.

6

Pensling: Pensla med lite äggula och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter.

7

Servering: Servera pajen med vaniljsås eller vispad grädde.


Recept