• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Smaktest: Billigt bacon smakade bäst

  Bacon är bra att ha hemma och förhöjer smaken på många rätter. Men vilken sort är bäst? I vårt blindtest var den billigaste tillverkaren överlägset godast.

  Smaktest: Billigt bacon smakade bäst
  Bacon är fett, men ju knaprigare det steks, desto magrare blir det. Foto: Istock

  Bacon är tunnskivat, rökt och ofta även rimmat sidfläsk. En rå produkt som ska stekas före förtäring. Fettrandens bredd varierar även inom samma märke, och detta är svårt att se utanpå förpackningen.

  Endast omkring 40 procent av baconfettet är mättat, men fetthalten är rejäl – i ostekt vara. Ju knaprigare man steker, desto magrare bacon. Ta det direkt ur pannan och låt rinna av ytterligare på kökspapper. 

  Vissa produkter har rökts med ved på riktigt, andra har behandlats med rökarom i saltlake. Är baconet mörkbrunt har det sannolikt sprutats med rökarom, och kan då dessutom behöva en tillsats av stabiliseringsmedel.

   

  Salthalten varierar

  Bacon förväntas smaka salt – och salthalten varierar från 1,9 till 2,8 procent. Men det ska smaka fräscht fläskkött också. Enskilda baconpaket kan dofta och smaka unket och starkt, så kallad galtdoft. Det kan bero på att mansgrisen ifråga blivit hafsigt kastrerad, och producerar könshormon ändå, vilket gör smaken olidlig.

  Ekoprodukterna är absolut lovvärda, men minst 30 procent dyrare, och absolut inte godare generellt. 

  Vissa fabrikat framhåller att deras produkt är av svenska grisar eller svenskproducerad. Svenskt smakar dock inte bättre än importerat överlag, enligt vår utvärdering.

   

  Produktion utomlands

  Förvånande är att det kan löna sig att föda upp grisar i ett land, skicka det för baconproduktion till ett annat och sedan importera samma griskött igen. 

  Icakurirens smakpanel blindtestade tio sorters bacon, tillagade på samma sätt, i ugn. Billiga Eldorado visade sig vara godast med råge, medan Coops Ekologiska smakade sämst. 

  Läs testet på nästa sida>>

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!