• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bästa tipsen och råden för badrummet

  Dags för en total renovering eller bara en lätt uppfräschning? Vi ha samlat de bästa råden för dig som går i badrumstankar.

  Bästa tipsen och råden för badrummet
  Koppla av i ett klassiskt badkar, Recor från DuoBad. Foto: Anne Nyblaeus/Johnér

  Från att ha varit ett litet krypin där man borstar tänderna, har badrummet blivit en njutningsrum, en plats för vila och avkoppling.

  Att bygga nytt är ett stort projekt, mycket ska planeras och många beslut ska fattas.

  De flesta som renoverar väljer ett neutralt badrum med vitt, svart och grått som bas. Men trenden går mot struktur och mönster som liknar både textil, trä och sten. I dag kan du lägga ett klinkergolv som ser ut som trägolv och i stället för natursten välja klinkers som liknar skiffer, granit och kalksten.

  Ovala djupa badkar eller platsbyggda inkaklade kar är högsta mode och dubbla handfat och kranar som kommer direkt från väggen är också hett.

  För dig som ska göra jobbet själv har Branschorganisationen Byggkeramikrådet i år reviderat sina branschregler och skärpt kraven på tätning runt duschar, badkar och för golv för byggnation av våtrum.

  Här har vi samlat de bästa tipsen för dig som går i renoveringstankar.

   

  Samla material

  Titta på hur andra gjort, beställ kataloger och leta idéer på nätet.

   

  Hitta stilen

  Bestäm dig vilken stil du vill ha och följ den. Vill du ha det lekfullt och färgglatt, romantiskt eller avskalat? Om du känner dig osäker följ den stil som övriga huset har.

   

  Gör en budget

  Bestäm vad badrummet får kosta. Ett nytt badrum på sex kvadratmeter kan ligga mellan 50 000-100 000 kronor. Arbetskostnaden är cirka 25-50 000 kr och materialet mellan 25-50 000 kr, beroende på vilka material man väljer. Jagar du extrapriser och gör jobbet själv kan du säkert komma undan billigare.

   

  Hitta hantverkare

  • Ta in offerter från flera hantverkare innan du bestämmer dig.
  • Välj en hantverkare som är auktoriserad enligt Byggkeramik rådet eller Svensk Våtrumskontroll.
  • Kolla upp företaget hos kronofogdemyndigheten och Patent- och registreringsverket.
  • Se till att få ett skriftligt avtal. Det förhindrar missförstånd och blir lättare för dig att få rätt om du gör en reklamation.
  • Upprätta en tidsplan.
  • Spara kvitton.

   

  Gör jobbet själv

  Ska du göra arbetet själv, kolla med försäkringsbolaget innan du sätter i gång. Vissa bolag ersätter bara skador i badrummet om jobbet är utfört av en auktoriserad fackman.

   

  ROT-avdrag

  Husägare och bostadsrättsinnehavare får göra ett skatteavdrag med 50 procent på arbetskostnad upp till 100 000 kronor när man anlitar en hantverkare. ROT-avdraget är kopplat till varje person. Är man två delägare kan hushållet få en skattereduktion på 2 x 50 000 kronor om arbetskostnaden uppgår till 200 000 kronor.

   

  Planera badrummet

  Dela in badrummet i tre funktioner; toalett, bad och dusch, spegel och handfat.

   

  Toalett

  WC-stolen: Ska den placeras i ett separat rum eller skiljas av med en mellanvägg? En vägghängd toalett är mer lättstädad, men det krävs ingrepp i väggen för avloppet.

   

  Bad- och dusch

  • Badkar: Älskar du att bada så är det just badkar du skall satsa på. Ett bra badkar ska vara anpassat i djup och längd till personerna som ska använda det. Provsitt i butiken! För dig som även vill ha dusch kan ett kombibadkar vara ett alternativ.
  • Dusch: En dusch kräver mindre golvyta än ett kar. En duschvägg tar mindre plats och är lättare att hålla ren än en duschkabin. Väggar i glas ger intryck av rymd.
  • Golvbrunn: Idag finns bra och snygga avrinningssystem, så kallade golvflänsar, i stället för vanlig golvbrunn.

   

  Spegel och handfat

  • Handfat: Välj handfat efter funktion.

  För en stor familj är det praktiskt med två handfat. Ett djupt handfat svämmar inte lika enkelt över som ett grunt. Trendigt just nu är handfat som monteras ovanpå skåp och tvättställ infällt i bänkskiva.

  • Blandare: Engrepps blandare är mest praktiskt. Välj en välkänd tillverkare, så att du kan få tag i reservdelar i framtiden.
  • Hyllor och skåp: Förvaring är jätteviktigt. Välj skåp med stängda dörrar eller lådor så håller du fukten borta. Grunda hyllor är mer överskådliga än djupa.
  • Spegel: En stor spegel gör att badrummet känns rymligare. Det senaste är spegelvärme som håller spegeln fri från imma.
  • Golv: Halksäker klinker eller plastmatta är vanligast. Marmor och kalksten kan få fläckar av bland annat urin. I dag finns det tålig klinker som liknar skiffer, granit och kalksten. Satsa på golvvärme om du lägger klinker på golvet.
  • Belysning: Belysningen kan gärna vara utspridd på flera mindre ljuskällor i form av spotlights med dimmer. Bra ljus behövs också vid spegeln för att undvika skuggor. Placera lampor på bägge sidor om spegeln och även ovanför.

   

  Låt alltid en behörig elektriker göra el-jobbet.

   

   

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!