Tjuven vill ha din registreringsskylt

Har du tänkt på att registreringsskylten på din bil är en värdehandling? Antagligen inte – förrän någon stjäl den. Icakuriren tipsar om hur du skyddar dig.

Skydda skylten!

  • Skruva fast din registreringsskylt med envägsskruv eller sätt härdande lim i skruvskallarnas spår.
  • Om skylten sitter inskjuten i en skylthållare, sätt lite silikon bakom registreringsskylten.

Tjuven vill ha din registreringsskylt
Foto: Transportstyrelsen

För några veckor sedan blev jag bestulen på registreringsskylten på min bil. Jag hade parkerat utanför en festlokal i Sollentuna norr om Stockholm och hann åka de fem milen hem innan det stod klart att båda registreringsskyltarna saknades. Polisanmälan gjordes mitt i natten och dagen efter besöktes närmaste polisstation för att kvittera ut tillfälliga skyltar.

"För dig är det bäst om skyltarna används vid ett rån och tjuvarna sedan slänger dem", sa den polis som textade de tillfälliga, orange skyltar.

Ett rån? Det lät förfärligt, men polisen menade förstås att på det sättet skulle skyltarna bara användas en gång. Först där och då sjönk den fulla vidden av nattens händelser in. Min bils registreringsnummer skulle kunna komma att användas om och om igen vid till exempel felparkeringar, passage genom vägtullarna i Stockholm och smitningar från tankställen. Jag började oroa mig för alla räkningar som skulle börja droppa in.

Spärra sitt registreringsnummer går inte, på samma sätt som man gör när kreditkortet stjäls. I Sverige följer registreringsnumret bilen och det är praktiskt taget omöjligt att få ett nytt. I nästan alla andra länder får du ett nytt registreringsnummer när du köper en ny bil och det är hur lätt som helst att få ett nytt om det stjäls. Att vi är lite motvalls i världen får man tugga i sig – det finns inga planer på att göra om det svenska centraliserade systemet.

Problemet jag råkade ut för är inte alls ovanligt. En koll av Transportstyrelsens statistik visar att nästan 14 000 nummer just nu är anmälda som efterlysta, i de flesta fall stulna. För fem år sedan var siffran ungefär 12 000.

Så här gör du om din registreringsskylt blir stulen:

  • Polisanmäl direkt. Det är större risk att skyltarna missbrukas så länge de inte är anmälda stulna. Skriv ner det diarienummer du får vid polisanmälan. Om till exempel en bensinstation ringer dig och påstår att du har tjuvtankat kan du uppge detta.
  • Skaffa tillfälliga skyltar på närmaste polisstation. Du får inte köra bilen utan registreringsskyltar. Det duger inte med en bit kartong där du har textat numret. Den som kör utan skyltar kan få böta 1 500 kronor.
  • Beställ nya registreringsskyltar hos Transportstyrelsen. Det kostar 80 kronor per skylt.
  • Börja föra en körjournal, så länge du inte vet om ditt registreringsnummer missbrukas.
  • Överklaga de räkningar som kommer på felparkeringar och trängselskattavgifter, men var noga med att ändå betala i tid. Du kommer att få tillbaka pengarna när ärendet har utretts. När det gäller trängselskatt i Stockholm hamnar det stulna registreringsnumret på en bevakningslista, men det sker först när du har fått rätt vid två överklagade tillfällen.

Vad hände för mig? Tack och lov blev det inte så mycket trassel som jag befarade. Efter tre dagar ringde polisen och berättade att skyltarna hade hittats, inkastade i en trädgård.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top