Icakuriren guidar dig i de nya tonårsstilarna

En morgon sitter plötsligt en vilt främmande människa vid ditt köksbord. Vem är han? Icakuriren tar ett grepp om de nya tonårsstilarna?

I förrgår var han en doftande bebis, i går en tandlös sexåring. Sedan hände något. Innan du ens hinner blinka möts du en dag av en halvvuxen person som ser ut som… Ja, vad då? En brat, en emo eller en glamrockare? Kärt barn har många namn. Icakurirens guide vägleder dig in i den nya tiden.

Brats

Unga som är rika på riktigt, eller vill vara det (så kallade wannabe brats). Behöver inte ha så mycket pengar men de pengar de har investeras i kläder. Från engelskans bortskämd snorunge.

Kännetecknas av
Fjällrävenjackor och märkesjeans. Sneakers och backslickersfrilla på killar och högklackat på tjejer som också bör ha långt hår och stora solglasögon.

Intressen
Det glammiga livet runt Stureplan och tjusiga semestrar i Alperna, St Tropez, Båstad eller Gotland, eller drömmar om det.

Musikstil
Till exempel musikstilen house och clubmusik. (En brat kan i vissa fall vara förvillande lik en stekare; manlig person av överklass. Finns dock i alla åldersgrupper, kännetecknas oftast av solbränna och god ekonomi.)

Estetare
Samlingsbegrepp för olika grupper som fashioncorare, emos, gothare, poppare, med flera, även om de själva inte skulle vilja ingå i samma kategori.
Vill vara eller är kreativt lagda och omvärldsorienterade, en del åt vänsterhållet.

Kännetecknas av
Conversedojjor, vintagekläder (finare ord för begagnat) eller H & M, jeans från svenska Cheap Monday, stora sjalar och örhängen, gärna lite flower power.

Intressen
Beroende på inriktning, se inriktningar.

Musikstil
T ex indiemusik, Håkan Hellström, Hello saferide, med mera.

Inriktningar

•Fashioncorare
– har egen stil som mantra, utmärker sig genom att blanda i stort sett vilka kläder som helst på ett uppseendeväckande sätt.

•Emosar
– vill vara alternativa och kämpar också hårt för att ha en egen stil men liknar ofta andra emosar, svartklädda (kan jämföras till viss del med stenåldersföräldrarnas punkstil).

•Poppare
– känns igen på sina tajta skjortor och jeans, slipsar och prydliga skor (killar). Fejkade nördglasögon, knut
på huvudet, blommiga sjalar och stora tygpåsar i stället för handväskor (tjejer).

•Gothar
– bär obligatorisk svart långrock, vitspacklade ansikten med svart smink, ibland tatueringar och piercade kroppsdelar.

Glamrockare

Kallas också glitterrockare. Egentligen en gammal kultföreteelse som uppstod på 1970-talet. Uppfattas sällan hotfull för föräldragenerationen som själva lyssnat på musiken.

Kännetecknas av
Långt hår eller peruk och färgglada kläder. Gärna guld, silver och glitter à la Ola Salo i The Ark.

Intressen
Kläderna förutom musiken. Överskrider gärna gängse könsroller.

Musikstil
David Bowie, Europe, Twisted Sisters och The Darkness.

•Rockare
– rockälskare med mindre glamourös framtoning som gärna spelar i band och dricker öl. Skinnjacka, trasiga jeans och t-shirtar med tryck är dresscoden. Gärna långt hår. Elgitarr en självklar accessoar.

Fler stilar

• Slackers (soffliggare som gillar sunkig stil).
• Mangatjejer (ser ut som japanska seriefigurer, känns igen på svartfärgat hår i flickfrisyrer, korta kjolar och randiga knästrumpor).
• Hiphopare (rappare och breakdansare som gillar sneakers, kepsar med tryck, mjukisbyxor och stora tröjor).
• Hårdrockare (hundhalsbandsbeklädda som har Iron Maiden, Kiss och AC/DC som idoler).
• Dödsmetallare, en variant av hårdrockare (kan gilla rollspel, många är veganer).
• Syntare (välklädda gossar med välkammade frisyrer).
• Rastas (känns igen på sina dreadlocks, tovat hår som aldrig klipps eller kammas).
• Fjortisar (egentligen ingen egen stil utan en benämning på flickor som under en viss tid har de självklara attributen långt, blonderat hår, brun-utan-sol-färgade ansikten och Idomininsmorda läppar).

Av: Kersti Byström

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top