Lär dig spara rätt

Det finns ett liv efter jul för grisen. Spargrisen alltså. Även om det ser magert ut, misströsta inte. Så här får du spargrisen på fötter igen.

10 tips för en rikare vår

1. Avstå. Det är bästa sättet att spara. Tänk noga efter inför varje köp: Behöver jag verkligen detta? Eller räkna ut hur många timmar du behöver för att jobba ihop pengarna.

Skriv varje dag upp alla onödiga
småköp. Summera varje månad, och du blir förvånad. Här finns tusenlappar att spara.

2. Rensa och sälj. Riv ur vind, källare, garderober och bokhyllor. Gamla kläder, möbler och böcker kan andra ha glädje av.

Sälj till second hand-affärer eller på sajter som blocket.se, gulatidningen.se, tradera.se och bokborsen.se.

3. Handla begagnat. Du kan ofta hitta både bättre och billigare grejer i second hand-affärer och på loppisar, liksom på sajterna ovan. Begagnad studentlitteratur finns på studiebok.se.

4. Samla mynt. Låt alla i familjen lägga guldtior och 50-öringar i en petflaska. När den är full slaktas den och summan blir fickpengar under semesterresan.

5. Planera matinköp. Storhandla en gång i veckan efter inköpslista och håll dig till den! Tänk på att flerpack inte alltid är smartast när det gäller färskvaror.

Det blir gärna: Betala två, släng en. Och undvik att vara hungrig när du går och handlar.

6. Skapa matlag. Snåla inte på det sociala för att kassan är skral. Med knytkalas och matlag blir det överkomligt att bjuda vännerna på middag.

7. Gör en sparplan. Sätt upp en summa som du vill uppnå och vad du kan dra in på för att nå dit. För bok över när pengarna avsätts till spargris eller sparkonto.

8. Betala kontant. Slå dövörat till alla lockrop om Räntefritt! och Handla nu, betala i sommar!

Att handla på kredit kan bli en dyr historia med uppläggningskostnader, aviavgifter och räntor, speciellt om du betalar senare än du tänkt.

9. Ställ bilen. Hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer. Spara både bensinpengar och miljön genom att cykla och promenera mer och åka kollektivt. På köpet får du bättre hälsa.

10. Håll våren lastfri. Socker gräver hål i tänder och plånbok. Mycket pengar går till att stilla söthetsbehovet kaffebröd, choklad, läsk, glass, godis…

Eller ta ett vitt halvår från någon annan last alkohol, tobak, snacks, klädshopping, trisslotter

Visst silar man mygg och sväljer kameler när man ska vara sparsam. Men det går faktiskt att styra upp sparandet en del.

Tänk fågel, fisk och mittemellan. Fågel är det korta säsongsmässiga sparandet som raskt ska ta sig upp till höga nivåer och lika snabbt försvinner.

Fisken står för det långlivade sparandet som lullar på år efter år under ytan utan att göra väsen av sig. Och mittemellan är det halvljumma buffertsparandet.

Privatekonom Ylva Yngveson på Swedbank ger tips om hur man kan tänka för att spara på olika lång sikt.

Fågel – spara på kort sikt

Semesterplanerna börjar ta form, flera storkalas är på gång i vår eller favvofåtöljen måste bytas ut efter trogen tjänst.

Pengar som du har tänkt använda ganska snart, inom ett halvår, ett år, bör du ha lätt åtkomliga. Stirra dig inte blind på räntan.

De här pengarna är ingen placering utan det viktigaste är att skilja dem från din vanliga kassa.

Men en bra idé är att sätta in dem i en kort räntefond, i riksgäldssparande eller på ett vanligt sparkonto. Flera banker har i dag konton med över 4 procents ränta utan villkor.

Ylva Yngvesson: ”Ta inga onödiga risker”
– Pengarna ska bara behålla sitt värde efter skatt och helst lite till. Det finns ingen anledning att ta risker med dessa pengar genom att ge sig in på aktiemarknaden.

Om du ska köpa en soffa om ett år och börsen just då gått ner så att värdet på pengarna fallit, har du ju inte råd att köpa soffan.

Hur mycket bör man spara till semestern?
– En familj med två barn får nog räkna med att en semesterresa går på bortåt 30 000 kronor.

Sparar man under 18 månader, som till nästa sommar, blir det 1 600 kronor i månaden.

Fisk – spara på lång sikt

Du ser drömtorpet framför dig i framtiden. Sparar du på lång sikt behöver du inte avvara så mycket i månaden, med ränta-på-räntaeffekten blir det till slut en bra summa.

Historiskt sett har aktier varit den bästa placeringen på lång sikt, tänk då sju år eller mer.

Man kan minska risken genom att månadsspara eller sprida insättningarna och att ha pengarna i breda, globala aktiefonder.

Du utnyttjar börsens nergångar när aktieandelarna är billiga och får fler för din månadssumma. På lång sikt är också låga avgifter avgörande, speciellt för räntefonder.

Ylva Yngvesson: ”Spara mycket i aktier”
– Det är viktigt att ta hem vinsterna successivt. Bestäm att du ska börja agera när det har stigit med till exempel 50 procent eller sjunkit med 15 procent.

Annars är det lätt att tänka: Det går nog upp lite till. Och så missar du i stället den uppgång du redan fått.

– Du kan också ha en portfölj med en tredjedel räntepapper och resten i en aktiefond. Om börsen sjunker blir aktievärdet i portföljen mindre.

Då växlar du räntepapper till aktier – som då är billiga – och när börsen går upp är det dags att minska ner aktieandelen.

Mittemellan – säkerhetsspara

Värmepannan sjunger på sista versen eller den ömmande tanden behöver rotfyllas. Att ha ett sparkapital som buffert är bra när något oförutsett händer.

Du bör helst ha en buffert på åtminstone 20 000 kronor, eller 1–2 månadslöner efter skatt. Har du barn, bil, villa, båt och tekniska prylar får du räkna med större buffert.

Bestäm en summa och fyll upp kontot allteftersom du nallar av pengarna. Räkna med att delar av summan ligger kvar i fem år eller mer.

Ylva Yngvesson: ”Placera i räntefonder”
– En buffert ska du bygga upp så tidigt som möjligt. Två unga med jobb som flyttar ihop har ett kanonläge.

De har inga barn, ingen bil, förhoppningsvis inte så höga boendekostnader och att spara några tusen var i månaden borde gå.

Var placerar jag pengarna?
– Lägg det mesta i en räntefond och en mind- re del i en aktiefond eller blandfond om du tror dig kunna få mer tillväxt på pengarna på några års sikt.

Men det är inte så viktigt att tänka på det. Eftersom du måste ta ur bufferten då och då är det bättre att pengarna är lättåtkomliga.

Av: Lotta Palmelius

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top