• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Novelltävling 2013

  Erik Krång knep förstaplatsen i Icakurirens novelltävling 2013 med en novell om hämnd på ett seniorboende. Läs hela vinnarnovellen Glaskupan här.

  Från vänster: Icakurirens chefredaktör Helena Rönnberg, årets novellvinnare Erik Krång och Lotta Palmelius.

  Grattis till bästa novellen, Under glaskupan!
  – Tack! Kul att få ett kvitto på att någon tycker det man skriver är bra. Fast jag har lite svårt att ta till mig beröm. Jag är inte sån som vill visa upp mig.
  Varför inte?
  – Nja, du vet, jag är uppvuxen på en bondgård utanför Grästorp i Västergötland. Jordnära liksom, man ser långt men det är ganska folktomt.

  Tvärtemot miljön i din novell, alltså. Denna absurda historia utspelar sig på ett seniorboende med många på liten yta kring en inglasad gård. Som att leva i ett jättelikt växthus.
  – Ja, jag stötte faktiskt på en sådan plats genom jobbet. En speciell miljö, som en stor ishall med glastak och innanför fullt med växter och små vattendrag.

  Det låter ju jättefint!
  – Ja, fast jag tänkte direkt att här kommer det bli problem. Man bor så tätt inpå varandra. Det är som att åka på sommarstugesemester: i teorin låter det jättebra men… Själv skulle jag inte kunna tänka mig att bo så. Det är som bäddat för konflikter.

  Ja, det beskriver du i din novell. Maken umgås gärna med grannarna – kvinnliga sådana – och hustrun tycker det blir för mycket av det goda. Du beskriver hennes svartsjuka och hämndaktioner – som att spotta i grannfruns drink!
  – Jaaa (skratt), det var visst nåt sånt med…

  Kul att du beskriver kvinnans känslor, inte mannens.
  – Det passade bäst att det är kvinnan som inte riktigt trivs så bra. Hon känns ganska mänsklig, en snäll lite förgrämd kvinna i grå frisyr – och ändå vågar hon göra någonting! Man är ju mer än man ser ut att vara, man har flera personer i sig.

  Det är bra flyt i din historia och rolig tankedialog. Hur hittar du språket?
  – Jag har jobbat som journalist i åtta år, men det är en tröskel över till att skriva på annat sätt. Jag gick en skrivarkurs förra året på Österlens folkhögskola. Efter den kursen tänkte jag att jag skulle ta mig mer tid. Nu ska jag försöka hålla fast vid det.

  Så förstaplatsen sporrar dig?
  – O, ja! Detta blir en trigger till att sätta mig ner och skriva annat. Jag gillar att skriva men det är svårt att skriva för nöjes skull och alltid lite knepigt att lämna över sina texter: "Nu har jag hittat på det här, kommer någon annan tycka att det är bra?".

  Det gjorde vi. Hur fann du förresten Icakurirens novelltävling?
  – Någon jag följer på twitter lade upp en lista över aktuella novelltävlingar. Så jag kommer nog att skicka in till er tävling igen – och till andra. 

  Snart ser vi dig på bokmässan med en nyckelroman?
  – Nja (skratt), jag gillar novellformatet, det är lite mer koncentrerat. Jag läser själv helst korta snabba berättelser, det får gärna vara sparsmakat och underfundigt med mycket detaljer.

  Vilka bjuder du till festen du vunnit?
  – Jag vet faktiskt inte men jag skulle tro att det blir för några nära vänner som gillar mat.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!