• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Seychellerna - en guide till paradiset

  Seychellerna är sinnebilden av paradiset, med kilometerlånga stränder, ståtliga kokospalmer och ett unikt djurliv. Och med charterresor hit är öriket mer tillgängligt för alla.

  Seychellerna - en guide till paradiset
  Foto: Anna Wahlgren

  Lagunen skiftar i turkosa nyanser, vattnet är behagligt tempererat. I ena blickfånget: vackert skulpterade granitklippor och vajande kokospalmer. I det andra: spegelblankt hav. 

  En kajakpaddlare rör sig sakta längs kusten. Ett förälskat par har bara ögonen för varandra. Det råder ett lojt eftermiddagslugn här på den superhyllade stranden Anse Source d'Argent på ön La Digue. 

  Det är en plats som jag har sett många gånger på bild, men så lär den också vara världens mest fotograferade strand. Anse Source d'Argent har dessutom varit filmkuliss i åtskilliga reklamfilmer, och inspelningsplats i flera långfilmer, däribland Robinson Crusoe och Cast Away. Att den prestigefyllda fototidskriften National Geographic nyligen utnämnde stranden till "världens vackraste" är alltså logiskt. 

  Ett tyskt par ligger bakom en klippa och solar: 

  – Det här är det tropiska paradis som vi har dagdrömt om hela vintern. Anse Source d'Argent är en av anledningarna till att vi reste till just Seychellerna, säger Isabelle Ahren

  – Snorklingen är bra här, igår såg vi en havssköldpadda. Men egentligen behöver man inte ens sätta på snorkelutrustningen. Vattnet är så klart att man med blotta ögat kan se färgglada fiskar simma omkring, säger Thomas Ellmer

   

  På Mahé kan man hyra bil och hitta sin egen paradisstrand, eller besöka matmarknaden.

  Kändistätt på öarna

  Geografiskt hör Seychellerna till Afrika, men det är knappast för att uppleva "Afrika" som man reser hit. Här finns inget intensivt gatuliv, knappt några försäljare, marknader eller gatuhundar, och definitivt ingen hets. 

  Här finns heller inga ur-invånare. Först att sätta sin fot på Seychellerna var några franska nybyggare som seglade hit i slutet av 1700-talet. Sen dess har människor från världens alla hörn slagit sig ner i öriket, vilket syns i ansiktena på dagens befolkning – de har ofta drag från flera olika folkgrupper. 

  De 115 glest utspridda paradisöar som utgör Seychellerna har länge varit ett kärleksnäste och en tillflyktsort för rika och berömda. På senare år har Seychellerna dessutom fått sin beskärda del av kunglig glans. Först åkte prins William och Kate Middleton hit på bröllopsresa. På ön Desroches njöt de av lyxliv för 50 000 kronor natten. 

  Sen gjorde prinsessan Madeleine och hennes make Chris O'Neill samma sak. Att de valde Seychellerna som bröllopsresmål bidrog till att svenskarna fick upp ögonen för det lilla öriket. Vings informationschef Magdalena Öhrn pratade om "en riktig Madde-effekt", och om bokningsrekord. 

  Och ja, Seychellerna är ett exklusivt resmål, men alla hotell är inte femstjärniga, och alla hotellnätter kostar inte femsiffriga belopp – per natt. Seychellerna har blivit folkligare och mer lättillgängligt, och hit går det numera att åka charter.

  Österrikiska paret Verena Umgeher och Johannes Gökler har dock organiserat sin resa på egen hand:

  – Vi bor på ett enkelt, men superhärligt, hotell. Vi har hyrt cyklar och tar oss runt till olika stränder. Till vardags jobbar vi mycket som kirurg respektive översättare och därför tycker vi om att ligga på en strand och bara läsa romaner. Vi har nog aldrig sett så fina stränder som på Seychellerna. Jämfört med Mauritius är Seychellerna mycket vackrare, säger Johannes Gökler.

  Seychellerna passar dem som söker lyx och bekvämlighet, som vill fira en bröllopsdag eller en jämn födelsedag. Men också dem som vill leva bohemiskt och enkelt, och på egen hand hoppa runt mellan öarna, konstaterar Nicole Saint Ange. 

  Hon är delvis uppvuxen i ö-riket, och jobbar numera – som de flesta andra av Seychellernas ynka 89 000 invånare – med turism. Hennes bästa tips är att försöka se flera öar under en resa. 

  – Kommer man till Seychellerna och stannar på en ö så har man knappast sett Seychelerna. En ideal semester är att hoppa runt mellan öarna, de är nämligen så himla olika till sin karaktär. Jag tycker att man åtminstone ska besöka de tre största: Praslin – för de vackra stränderna. La Digue – för charmen och enkelheten. Och Mahé – för att det är huvudön, och för att flest människor bor här. Det är också de tre öar dit det är enklast och billigast att resa. Mindre öar saknar ofta moderniteter som bilvägar och affärer, men inger å andra sidan en riktig Robinson Crusoe – känsla.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!