Du behöver
- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ägg
- 3 dl vetemjöl knappt
- 0.5 tsk bakpulver
- 2 dl mörka chokladknappar
Kladdkaka
200 g smör
3 st ägg
2 dl strösocker
0.5 dl kakao
3 dl vetemjöl knappt
1 tsk salt
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader och smörj en form med löstagbar kant, 22 centimeter i diameter.
Gör kakdegen. Vispa smör, strösocker, farinsocker och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget och vispa ihop.
Rör ner mjöl, bakpulver och chokladknappar och arbeta ihop till en smidig deg. Låt stelna i kylskåpet medan du gör kladdkakesmeten.
Gör kladdkakan. Smält smöret i en kastrull på låg värme och ställ åt sidan.
Rör ihop ägg och socker i en bunke. Rör ner resterande ingredienser och tillsätt sedan smöret. Rör ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen och klicka sedan ner kakdegen. Rör om försiktigt så att smeten blir marmorerad.
Grädda mitt i ugnen i 25–30 minuter. Låt svalna helt innan du serverar kakan.
Ta ut kakan i tid medan den fortfarande är kladdig för bästa resultat.