• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Delad glädje är dubbel glädje – upptäck det sociala resandet med buss

  Med totalt sju stycken resor runt om i Europa har Sören och Ann-Mari Helander kommit att bli rutinerade bussresenärer. Glädjen i att resa med buss ligger förutom i att upptäcka nya platser, främst i att de får chans att göra det tillsammans med andra.

  Delad glädje är dubbel glädje – upptäck det sociala resandet med buss
  Sören och Ann-Mari fick vänner för livet under semesterresan

  – Vår första resa med Scandorama gick till Schweiz, det var tolv år sedan nu.
  Att Sören och Ann-Mari uppskattar sina bussresor märks tydligt. De båda berättar entusiastiskt om sina upplevelser från vägarna ute i Europa. Och att det blivit just buss har varit ett självklart val från dag ett. En stor fördel med bussresor är att man slipper köra själv. Istället sitter en erfaren chaufför vid ratten. Minst en guide är också alltid med, som bidrar med information och en härlig stämning.
  – Alla våra resor har gått med buss, förutom en till Portugal dit vi förvisso flög, men väl på plats var det buss hela tiden. Vi uppskattar det sättet att resa på, dels för att vi får se och uppleva mycket längs vägen och dels för att allt fungerar så bra varje gång och det sällan är något krånglar. Men framför allt uppskattar vi att det är ett så socialt sätt att resa på, säger Sören.

  Och just den sociala samvaron är ett givet inslag i Scandoramas bussturer. I snart 40 år har man skapat reseupplevelser för alla som vill upptäcka världen tillsammans med andra.
  – Något som vi har upptäckt som en fördel är att även om man reser ihop behöver man inte sitta med varandra hela tiden, utan det är kul att kunna flytta runt. Det är till och med att så vi byter platser efter varje övernattning, så ena raden i bussen hoppar fram, och de andra bak. Sedan äter vi nästan alla måltider tillsammans också. Det är trevligt både för oss som reser i par, och för ensamresenärerna, berättar Ann-Mari.

  Läs mer om Scandoramas utbud och inspireras av deras nya resmål

  Sören och Ann-Mari gjorde sin första Scandorama resa för 12 år sedan.

  Just sällskapet från medresenärerna är det som har kommit att bli bland det viktigaste för Sören och Ann-Mari. Under en tur längs Donau för några år sedan mötte de för första gången personerna som idag är en del av deras grupp Bussfolket.
  – Donauresan var en av våra höjdarresor på många sätt, men framför allt för att vi träffade tre andra par under resan, som sedan dess har blivit nära vänner till oss. Nu ses vi en gång i månaden och äter middag ihop, pratar minnen och har det trevligt. Alla är i vår ålder, och trots att vi bara vetat om varandra i ett par år är det som att vi varit vänner hela livet, berättar Sören.

  Under Bussfolkets middagsbjudningar ägnar man också tid åt att planera kommande resor, något som ofta sker under trevliga diskussioner. Alla i sällskapet lyssnar på varandra och man brukar snabbt enas om nästa resmål.
  – Alla kommer med förslag och så, men jag har väl varit lite drivande tidigare på det sättet att jag tänker, funderar och gillar att planera. Men då brukar Anne-Mari säga att jag ska lugna ner mig lite, säger Sören och skrattar.

  Sju resor totalt, är det möjligt att välja ut en favorit bland dessa?
  – Resan till Gardasjön är ett extra fint minne. Det var som att komma in i en helt annan värld, både vad gällde tempo, hur man kopplade av och allting runt omkring. Det går knappt att beskriva.
  Vi gillar ju att prata med människor, som du förstår, ler Sören och fortsätter, och det var flera av dem vi träffade på plats som hade varit där många gånger tidigare, en man var inne på sin tionde resa. Även vi har rest tillbaka ytterligare en gång.

  Och fler resor kommer det att bli, närmst till sommaren då Bussfolket återigen åker söderut.

  Läs mer om Scandoramas utbud och inspireras av deras nya resmål

  Här under resan till Donau träffade de personerna som idag har blivit deras vänner och resekompisar.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!