Ny undersökning: 6 av 10 är stressade på jobbet – värst drabbade är kvinnor

Känner du dig ofta stressad och pressad? Du är inte ensam. En undersökning som genomförts av Unionen visar att allt fler upplever stress på jobbet.

Sex av tio tjänstemän upplever att de är generellt stressade på jobbet, och var fjärde upplever att de inte hinner återhämta sig efter en stressig period. Det här visar Unionens stressindex. Det är när man inte får chans till återhämtning som stressen blir riktigt farlig. Långvarig stress kan i värsta fall leda till utmattningssyndrom, fibromyalgi och hjärtinfarkt.

Undersökningen, som bygger på svar från 2 791 privatanställda tjänstemän insamlade under perioden 21 februari-7 mars 2018, visar också att kvinnor är mest drabbade av stress på arbetet. Av de tillfrågade som angett att de är stressade är hela 68 procent kvinnor. Dessutom är 78 procent av de som angett att de har möjlighet till återhämtning efter en stressig period män.

Det här är inget nytt, flera undersökningar har på senare år visat att kvinnor upplever mer stress än män. Vad det beror på är oklart, men det finns olika faktorer som tros spela in. En av dessa är att kvinnor är överrepresenterade inom vård, skola och omsorg, där sjukfrånvaron på grund av stress är högre än i många andra branscher. Det här bör dock inte spela in i Unionens undersökning, eftersom den är genomförd inom privat sektor. 

En annan teori är att kvinnor ofta tar ett större ansvar i hemmet än vad män gör, och att de därmed får mindre chans till återhämtning.

Den vanligaste orsaken till att respondenterna känner sig stressade är att de har för hög arbetsbelastning. Nästan lika vanligt är att det råder otydlighet.

– Man anger att det är otydligt vilka krav och ansvar man har på sig, vilka mandat man har att själv styra. Otydligt ledarskap är väldigt stressande, säger Peter Hellberg, förste vice ordförande på Unionen, till Icakuriren. 

Många upplever också att de på grund av dagens teknik måste vara ständigt uppkopplade och tillgängliga. För att lösa de här problemen brukar Unionen rekommendera att man inför en mail- och mobilpolicy med tydliga riktlinjer för när man förväntas vara tillgänglig.

– Man ska inte behöva ha dåligt samvete för att man exempelvis inte kollar mejlen varje kväll om det inte förväntas av en, säger Peter Hellberg.

Han tror att mycket av stressen kommer minska om chefer och ledning börjar vara tydliga med vad de förväntar sig av sina medarbetare. Det är också viktigt att få vara ostörd när man är ledig.  

– Att aldrig få ett avbrott i arbetet för att bygga upp ny energi skapar stress och press, säger Peter Hellberg. Det är viktigt att låta sina anställda få ledig tid för att återhämta sig.

3 saker du kan göra själv om du känner dig stressad

1. Resonera med din chef om vad som är en rimlig arbetsmängd.

2. Ta hjälp av skyddsombud och fackliga representanter för att komma fram till vad som är rimligt, och vad du kan göra för att må bättre. 

3. Använd din lediga tid till återhämtning. Ha inte för mycket måsten och krav när du är ledig. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top