• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Läsarnas sommarfrågor om lust och sex

  Semester och plötsligt ska sexlivet vara på topp. Kraven kan göra att lusten helt försvinner. – Se till att ha långtråkigt, det triggar känslorna, råder Malena Ivarsson.

  Läsarnas sommarfrågor om sex och lust
  "Sänk förväntningarna inför sommaren och njut i stället av att ha mer tid att bara vara tillsammans", råder Malena Ivarsson. Foto: Hans Berggren Johnér

  Malena Ivarsson
  Malena Ivarsson. Foto: Janne Danielsson

  Semester och äntligen tid att bara ägna er åt varandra. Eller? Sommaren kan också bli en stressig tillvaro i jakten på det perfekta samlivet.
  – På sommaren ökar kraven på ett härligt sexliv, säger sexologen Malena Ivarsson. Vi förknippar sommaren med kärlek och sex.

  Malena Ivarsson slog igenom i "Fräcka fredag" i SVT på 80-talet. Få vet så mycket om svenskarnas sexliv som hon.
  Och tipset från proffset är att ha tråkigt tillsammans. Och varmt.
  – När det är varmt kickar blodcirkulationen i gång, förklarar Malena. Och lusten triggas av långtråkighet.

  När vi inte har så mycket annat att göra, när teven, datorn och alla andra måsten är avstängda så har vi helt enkelt sex i stället.

  Den absolut vanligaste frågan hon får handlar om lust – eller brist på lust. Och det drabbar både kvinnor och män. Enligt Malena Ivarsson är stressen den stora boven i dramat. Dagens stressade samhälle påverkar sexlivet negativt, många upplever att kraven från jobbet också pressar relationen. Att ladda semestern med för mycket måsten och planer kan bygga på stressen. Försök i stället att slappna av. En bra medicin mot just stress är faktiskt sex.
  – Sex är nyttigt och bra. Det är antistressande att ha sex, och föryngrande, och bra för immunsystemet. Sex är en enorm tillgång, säger Malena.

  Men att svenskarna skulle vara frigjorda är en myt menar sexologen.
  – Vi är väldigt dåliga på att tala om sex i våra relationer. Vårt sexuella självförtroende är inte så stort. Vi tror att vi är väldigt sexuellt frigjorde men vi är sköra. Och vi vågar inte riktigt att prata med varandra för att vi är rädda för att misslyckas och att inte duga.
  Ett bra råd är att ha sänka förväntningarna inför sommaren, njut av att ha mer tid att bara vara tillsammans.
  – Sänk kraven och se möjligheterna. Och ta tillfället i akt när det dyker upp, tipsar Malena.

  Malena svarar på läsarnas frågor om sex

  Varför är sommaren viktig?
  FRÅGA: Varför är sommaren så viktig för sexlivet?

  Svar: Att vara förälskad påminner om en semesterkänsla, vi förknippar kärlek och sex med sommar. Till vardags lever vi i ett högt tempo med massa valmöjligheter och ett ständigt informationsutbyte. Sexlivet är något som kanske prioriteras bort för att vi vill hinna med så mycket annat.
  Kraven på oss har ökat; vi ska inreda våra hem perfekt, vara snygga, göra karriär. Samma sak med kraven på sex­livet, det ska vara väldigt tillfredställande. Det gör att vi gärna stoppar undan den biten till semestern.

  Hur ska vi få till det?
  FRÅGA: Hur ska jag och min man lyckas få till sexet i sommar med barn och svärmor och halva tjocka släkten på plats i sommarstugan?

  Svar: Lägg in i en schemalagd aktivitet. Det är lätt att fastna med alla krav från omgivningen. Ta fram kalendern och planera in egentid. Bestäm er för några dagar på semestern när ni ska överraska varandra.

  Hur hittar vi tillbaka?
  FRÅGA: Jag och min sambo har en bra relation men vi har fastnat i en mysig fas där vi inte har sex längre. Hur hittar vi tillbaka till vårt gamla sexliv?

  Svar: Om man har tappat bort sitt sexliv måste man schemalägga det för att hitta tillbaka. Det kanske inte låter så charmigt men ibland får man gå emot magkänslan för att komma i gång igen och återskapa en sexuell sensuell stämning i vardagen. Bestäm en tid, till exempel söndagsmorgnar när ni är lediga. Gör det fint i sovrummet, ta ett bad tillsammans och smek varandra växelvis. Det kan räcka med ett förspel för att få i gång den sexuella spänningen. Det behöver inte leda till orgasm och samlag.

  Blir man deppig utan sex?
  FRÅGA: Kan man bli deprimerad av att inte ha sex?

  Svar: Ja, det finns undersökningar som tyder på det. Män som inte kan få erektion upplever samma sorgereaktion som kvinnor som mister ett bröst vid till exempel cancer. Den reaktionen kan övergå i en depression.

  Vad gör jag åt torrhet?
  FRÅGA: Jag har torra slemhinnor vilket gör det mindre skönt att ha sex. Vad kan jag göra åt det? 

  Svar: Det finns lokala östrogenprodukter man kan använda. De förs in i slidan och verkar lokalt, och återställer slemhinnorna så att de blir elastiska. Komplettera med glidmedel.
  Apotekets mandelolja är också ett bra tips. Ett annat är kosttillskott som finns i hälsokosten. Leta efter L-arginin, det är en aminosyra som gör det lättare för kvinnor att få orgasm.

  Hur hittar vi ny glöd?

  FRÅGA: Jag och min sambo har varit tillsammans länge. Hur hittar vi ny glöd i relationen?

  Svar: Berätta vad ni uppskattar hos varandra. När man börjar
  prata om sina känslor så brukar man komma i gång. Hitta på något som är annorlunda. För att hitta lust till sex behöver ni se varandra med nya ögon. Packa ner något spännande i resväskan i sommar. Sajten www.pastill.se har ett bra utbud med spel, böcker och lek­saker som ni kan testa. Lyft in
  något nytt i relationen, prova till exempel att smeka varandra med ögonbindel.

  Var hittar jag en partner?
  FRÅGA: Jag känner mig så ensam. Hur gör jag för att hitta en partner?

  Svar: De flesta hittar sin partner på nätet i dag. Det finns mängder av olika sajter. Tänk igenom vad du är ute efter, ju tydligare du är i din profil desto större är chansen att träffa rätt. Tänk på att bestämma möte på en allmän plats som ett fik eller en restaurang första gången ni ses. Det är lätt att glömma att personen du träffat på nätet faktiskt är en främling. Tänk också på att skydda dig om ni har sex. Man kan faktiskt få könssjukdomar även om man träffats på nätet. Och även efter 40.

  Hur ska vi slippa datorn?
  FRÅGA: Datorn och mobilerna har flyttat in i vårt sovrum. Hur ska vi göra för att slita oss från dem?

  Svar: Datorerna har blivit en sexfiende. Mitt tips är att lyfta ut dem ur sovrummet och placera dem i vardagsrummet. Sovrummet ska bara användas för sömn och sex.

  Vilka hjälpmedel finns?
  FRÅGA: Jag och min man är lite nyfikna på att piffa upp vårt sexliv men har dålig koll. Vilka hjälpmedel rekommenderar du?

  Svar: Glidmedel bör alla använda oavsett ålder. Det är inte säkert att man blir så fuktig som man vill, med glidmedel blir det mindre
  friktion och det känns skönare. Och jag tycker att kvinnor ska testa en bra vibrator. Det svenska märket Lelo har bra, snygga och diskreta vibratorer.

  Har andra bättre sex?
  FRÅGA: Jag känner mig stressad att prestera sexuellt. Det verkar som att alla andra har det så
  mycket bättre, och att de har sex oftare än vad jag och min sambo har.

  Svar: Det du beskriver är det många som känner igen. Prata med din partner om hur du upplever situationen. Använd jag-budskap och utgå från dig själv. Det blir mer avspänt och skapar mer tillit.
  Annars är risken att din partner kan uppleva det som ett anklagande.
  Ett tips är att ta en promenad i stället för att sitta och stirra varandra i ögonen, många upplever det som en pressande situation. Eller passa på att prata ut under bilsemestern. Om man tycker att det är jobbigt att prata, kan man skriva ett brev till sin partner.

  Hur ökar jag hans aptit?

  FRÅGA: Jag är mer sugen på sex än min man. Hur kan jag öka hans lust?

  Svar: I alla sexuella relationer är det en som har mer lust än den andra. Det kan skifta över tid. Men det finns också sjukdomar och levnadsvanor som leder till dålig lust som sömnbrist, alkohol, stress, depressioner. Motion ökar lusten så ett tips kan vara att träna ihop.

  Hur får jag frun sugen?
  FRÅGA: Min fru har inte lust längre. Hur ska jag få henne sugen på sex?

  Svar: Respektera att ni har olika nivåer av lust. Berätta hur du känner utan att vara anklagande. Den som har låg lust undviker ofta även kyssar och kramar. Avdramatisera kroppskontakt och återupptäck vardagsömheten. Det kan tända gnistan igen.

  Kan jag hjälpa min man?

  FRÅGA: Min man har problem med potensen man han vägrar att söka hjälp. Vad kan jag göra?

  Svar: Många män tycker att det är jobbigt att söka hjälp, de upplever det som väldigt omanligt. De är rädda för att få en diagnos och sticker huvudet i sanden. Det kan tära väldigt mycket på förhållandet. Kanske blir det lättare om du erbjuder din man att boka tid åt honom, eller följa med honom till läkaren.

  Är potensproblem vanligt?
  FRÅGA: Jag vill gärna ha sex men när det väl är dags så får jag ingen erektion. Är jag ensam om det här problemet?

  Svar: Nej, du är inte ensam om att ha erektionsproblem. 40 procent av 40-åringar, 50 procent av 50-­ åringar, 60 procent av 60-åringar och 70 procent av 70-åringar har någon form av potensproblem.

  Sex utan penetration?
  FRÅGA: Har du tips på vad jag och min man kan göra som inte kräver penetration?

  Svar: Absolut! Sex är så mycket mer än penetration men många blir låsta av just det.
  Kyss och massera varandra, satsa på petting och oralsex. Upptäck nya kroppsdelar som mår bra av beröring. Ryggen och nacken har många erogena zoner som man inte tänker på. Lägg fokus på den delen av ert sexliv som fungerar bra, det smittar.

  Hur bryter jag singellivet?
  FRÅGA: Hjälp, jag är ensam singel kvar. Alla andra har träffat någon. Vad gör jag?

  Svar: I dag finns det fler relationskonstellationer än tidigare men pressen på tvåsamhet lever starkt kvar. Var ärlig mot dig själv, vill du verkligen träffa någon just nu eller behöver du vara singel ett tag? Om du vill träffa någon är det viktigt att du släpper ditt gamla bagage, annars kan du inte gå in i en ny relation. Dessutom kan man vara singel och ändå ha ett bra sexliv.
  I dag finns det bra hjälpmedel. Håll i gång vanan att ha sex, glöm inte bort det behovet.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!