Bloggar om sin bröstcancer

Bröstcancer uppmärksammas stort under Rosa bandet-kampanjen i oktober. Bloggen har blivit ett verktyg för att hantera sorg och samtidigt bli peppad.

Kalendarium

 

Det här händer i rosa Oktober:

1 oktober kampanjinvigning

3 oktober Rosa Lördag

17 oktober Lokala ljusmanifestationer runt om i landet

29 oktober Rosa Bandet-gala på TV 3

Cancerfondens Rosa Band 2009

Arkitekten Gert Wingårdh har formgivit årets Rosa Bandet. På bandet står det "Ska bara" i punktskrift. Orden ska uppmana kvinnor att undersöka sina bröst och inte skjuta upp det. Att undersöka brösten är som att läsa med fingrarna, där av punktskriften.

Det rosa bandet är en internationell symbol. BRO (Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation) har också ett Rosa Band i en mörkare nyans.

Behållningen från försäljningen av de båda banden går till informations- och kunskapsspridning och forskning.

 

Bloggar om sin bröstcancer
Gert Wingårdh har formgivit årets rosa band för cancerfonden.Varför är bandet prickigt i år?På 2009 års rosa band står orden ”ska bara” skrivna i punktskrift. Orden uttrycker det obehag många kvinnor kan känna inför bröstcancerfrågan och de ursäkter man kan hitta på för att slippa undersöka sina bröst. Att undersöka brösten är som att läsa med fingrarna, därav punktskriften. Jag hoppas att bandet kan fungera som en påminnelse om att undersöka sina bröst och gå på mammografi när man blir kallad. På så sätt kan ännu fler upptäcka och överleva bröstcancer.

"Den resan jag har gjort har varit lång, krånglig och smärtsam både för kropp och själ. Men den har också varit fylld av kärlek, värme, omtanke och gemenskap." skriver Malin på sin blogg Malins resa: malinlonn.blogspot.com. Denna tid är en droppe i havet. Snart mår jag bra igen, jag kommer att må bra inom kort skriver Malin.

Du började blogga för nästan exakt två år sedan, direkt efter att du hade fått beskedet om bröstcancer. Varför?

– Jag bor i en liten stad där alla vet allt om alla. Plötsligt poppade det upp folk som jag inte hade haft kontakt med på flera år. Det var jätteroligt men samtidigt kände jag att jag inte orkade ha kontakt med alla. Då startade jag bloggen där de som ville kunde uppdatera sig men även peppa mig genom att lämna positiva kommentarer.

Hur reagerade du när du fick beskedet?

– Först hamnade jag i en bubbla och trodde jag skulle dö inom ett par månader. Sedan bestämde jag mig för att den här resan skulle sluta lyckligt.

Hur har bloggen hjälp dig?

– Den har fungerat som en dagbok där jag har kunnat skriva av mig. Att ligga med laptopen på magen var det enda jag orkade vissa dagar. Dessutom har jag fått nya bloggvänner bland andra som drabbats, både kvinnor och anhöriga. Att börja blogga är det bästa jag gjort!

Inga negativa kommentarer på att du berättar så personligt?

– Några har reagerat och sagt att de tycker de har fått reda på för mycket… Men för mig har det varit otroligt viktigt att alla vet hur jag mår.

Ditt bästa råd till alla dem som känner någon som drabbas?

– Se till att finnas där. Våga erbjuda stöd och hjälp – du behöver inte vara kurator. I stället kan du hjälpa till att städa och laga mat. Och fortsätt prata om ditt eget liv och dina egna bekymmer. För mig har det varit befriande att få höra om alla andra som lever det vanliga livet.

Och till den som själv drabbas?

– Tillåt dig att bryta ihop men res på dig. Bli inte ett offer. Våga titta på det som du är allra mest rädd för. Bestäm dig sedan för att det ska gå bra. Sök professionell hjälp, prata till exempel med en kurator.

Men varför kallar du din bröstcancer för Snoppoga?

– (Skratt) Läs min blogg får du se… (Se 3 december 2008)

malinlonn.blogspot.com

 

Fler bloggar

Eva Åkerstedt

evamargareta.blogspot.com

Bästa med att blogga: Man gör något produktivt samtidigt som man bearbetar det svåra. Jag vill visa andra att det finns ljus också i mörker.

www.pernillapersson79.com

Pernilla Persson

pernillapersson79.com

Bästa med att blogga: Jag hjälper både mig själv och andra i samma situation att bearbeta sjukdomen. Men även friska människor vet nu hur snabbt livet kan vända.

Agneta

agnla.blogspot.com/

Bästa med att blogga: Hjälper mig att bearbeta sjukdomen och informera vänner som jag inte träffar så ofta. Får även "tröst" av okända som läser bloggen.
 

7 vanliga frågor och svar

1. Hur vanligt är bröstcancer?

Det är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor.

2. Hur många får bröstcancer varje år?

Nästan 7 000 kvinnor och ett 40-tal män får diagnosen bröstcancer varje år.

3. Hur många dör i bröstcancer varje år?

Runt 1 500.

4. Vilket är det vanligast symtomet på bröstcancer?

En knöl i bröstet, men de flesta knölar är inte cancer utan ofarliga förändringar. Man kan dock aldrig avgöra det själv utan en knöl som inte har försvunnit på två veckor ska alltid undersökas av läkare.

5. Hur behandlar man bröstcancer?

Oftast tar man bort en del av bröstet. I sådana fall strålbehandlas bröstet efter operationen för att döda de cancerceller som eventuellt kan finnas kvar. Vid större tumörer tas hela bröstet bort samt även lymfkörtlar i armhålan.

En del kvinnor får även cytostatika som ges via dropp. Cytostatiska kallas ibland för cellgift och är ett cellhämmande läkemedel för att förebygga återfall och behandla sjukdom som spridit sig i kroppen.

6. Vad ökar risken för att få bröstcancer?

Antalet menstruationer (kvinnor som får mens tidigt eller har mens länge drabbas oftare). Den som får barn sent i livet löper också större risk för bröstcancer liksom den som aldrig fött barn. Stor alkoholkonsumtion och övervikt i och efter klimakteriet är andra riskfaktorer. P-piller och östrogenbehandling ökar också risken. Ärftliga faktorer påverkar också.

7. Hur skyddar man sig mot bröstcancer?

  • Vara måttlig med alkohol och undvika övervikt (i och efter klimakteriet) samt motion.
  • Amning kan ge viss effekt enligt vissa studier liksom fiberrik mat och broccoli (helst rå).
  • Undersöka brösten själv en gång i månaden och gå på mammaografikontroller när man blir kallad.

Källa: www.cancerfonden.se m fl.

Ny genprofil kan minska dödligheten

Cancerforskare i Lund hittade nyligen en speciell genprofil som kan hjälpa de kvinnor som inte blir hjälpta av strålbehandling och därför riskerar att drabbas av återfall i bröstet (så kallat låkalt åerfall). Forskarna hoppas på att metoden ska minska dödligheten hos cancerdrabbade.

Den vanligaste behandlingen vid bröstcancer är att man endast opererar en del av bröstet, så kallad bröstbevarande kirurgi, och sedan ger strålbehandling. Men cirka 10 procent (400– 500 patienter per år i Sverige) utveckla återfall i bröstet och det är dessa patienter genprofilen kan hitta.

Den nyupptäckta genprofilen kan avslöja om tumören är känslig för strålning eller inte. Om strålningen är verkningslös finns en större risk för att tumören kommer tillbaka, efter operation. Därför kan kvinnor, som har den speciella genprofilen, i stället få en skräddarsydd behandling som till exempel kan innebära, att man opererar bort hela bröstet eller höjer strålningsdosen.

Fler gravida får bröstcancer

Bröstcancer hos gravida och ammande kvinnor blir allt vanligare. En svensk studie visar att andelen bröstcancerfall i gruppen har mer än fördubblats sedan 1960-talet, från 16 per 100 000 graviditet till 37 i dag.

Graviditeten i sig anses inte innebära ökad risk för bröstcancer. Däremot kan prognosen försämras av en graviditet vilket eventuellt kan förklaras med ett ökat hormonpåslag. Det finns även risk för att diagnosen försenas om ett cancersymptom förväxlas med till exempel mjölkstockning.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top