Mamman som väljer mat utan tillsatser

Trebarnsmamman Linda Sahlin ratar alla tillsatser i mat. Här guidar hon oss rätt bland matdiskarna på storköpet. Diskutera: Tänker du på hur mycket tillsatser maten har som du handlar?

Kort om Linda Sahlin

Namn Linda Sahlin

Ålder 31 år

Familj Maken Carl och barnen Wictoria, 6, Leia, 4 och Neo, 2.

Bor Villa i Sörbo utanför Borlänge

Yrke Förskollärare och dietiststuderande

Favoritråvara Laxfilé

Favoritfika Morotskaka och rött te

Mamman som väljer mat utan tillsatser
Det är inte krångligt att fixa snabb mat utan tillsatser ens för en aktiv trebarnsfamilj. Ugnsbakad lax med skalpotatis, majs och grönsallad. Linda och Carl Sahlin med sonen Neo, 2. Foto: Patrik Lindström

– Matgrädden innehåller fem tillsatser, konstaterar Linda Sahlin.

Hon vänder och vrider på förpackningen och ställer sedan tillbaka den i hyllan. För att göra den tjockare har en rad stabiliseringsmedel tillsats, bland annat karragenan, pektin och cellulosa.

Det får bli vanlig vispgrädde i stället.

Vi är på stormarknaden i Borlänge och handlar det vanliga. Men några varor i hennes vagn var ovanliga där för bara ett halvår sedan.

Linda gjorde det stora jobbet med att gå igenom alla ingredienslistor förra sommaren. Hon var irriterad över mängden onödiga E-nummer och hade bestämt sig: Under tre månader skulle familjen leva på livsmedel utan tillsatser.

Det senaste året har många i likhet med Linda börjat fundera över vad vår mat innehåller. Hur nödvändiga är alla E-nummer och hur nyttiga är de? Väckarklockan för många var journalisten Mats-Eric Nilssons bok "Den hemliga kocken" och uppföljaren "Äkta vara". Resultatet har blivit att många stora tillverkare har sett över vilka tillsatser som används och onödiga ämnen som det smakförstärkande glutamat har tagits bort. Samtidigt har livsmedelshygieniker efterlyst balans i debatten. Tack vare vissa E-nummer blir vi inte lika ofta sjuka av skämd mat som förr.

Linda läser till dietist och är väl medveten om argumenten för vissa tillsatser. Själv väljer hon ändå helst ren mat. När hon hade granskat varugrupp för varugrupp och gått igenom den ena ingredienslistan efter den andra blev resultatet att hon i många fall valde helt andra varumärken. Sedan valet väl är gjort går det lika snabbt som vanligt att handla och försöket har blivit permanent.

– Jag insåg att till och med min vanliga vitvinsvinäger innehöll tillsatser, säger hon och tillägger med eftertryck:

– Vinäger! Det är ju ett livsmedel som är surt och därmed konserverar sig själv, men ändå innehåller nästan alla varumärken konserveringsmedel eller surhetsreglerande medel. Det fick bli den ekologiska istället.

Vi går snabbt igenom hyllorna och plockar de produkter hon tittade ut förra sommaren. Det blir färsk kycklingfilé, eftersom all fryst innehåller extra vatten och vattenbindande substanser. Den färska laxfilén ratar hon däremot och väljer fryst i storpack.

– Vi är en barnfamilj, säger Linda. Det är bra att alltid ha laxfilé hemma, lättillgängligt och lättlagat och dessutom billigt.

Räddningsplankor i andra barnfamiljen ratas helt, som korv och färdiga köttbullar. Falukorv innehåller antioxidationsmedel och köttbullar färgas ibland syntetiskt för att få den rätta bruna färgen. Sedan konserveringsmedel konstaterats i nästan vartenda bröd bakar Linda dessutom allt bröd själv. Det låter övermänskligt tills hon snabbt tillägger att det bara handlar om att ladda bakmaskinen.

– Den kostade 700 kronor, pengar som vi snabbt tjänade in, säger Linda. Vi äter ganska mycket smörgås, både på morgonen och på eftermiddagen i stället för fikabröd.

 

Kassakvittot landar på 775,50 kr, ganska mycket pengar för bara fyra kassar mat. Det tillsatsfria livet har blivit lite dyrare. Hon märkte det när pengarna i burken för matinköp var slut redan innan månaden var slut.

– Min man och lägger alltid 3 000 kronor var i början på varje månad till matinköp. Tidigare räckte pengarna i burken precis, men nu var vi tvungna att lägga i 300 kronor till, berättar Linda och rullar ut kundvagnen.

Barnen ska hämtas, i dag hos mormor eftersom de är lite snuviga. Det blir kycklingfilé med pesto till middag – Snabbmat a`la Sahlin.

 

Så hittar du tillsatserna

  • Tillsatser är ämnen som tillsätts livsmedel för att öka hållbarheten eller för att påverka konsistens, färg eller smak.
  • Om man vill veta vilka tillsatser som används i ett livsmedel ska man läsa innehållsdeklarationen. Där står tillsatsen antingen med E-nummer eller med sitt namn. Till exempel kan smakförstärkaren mononatriumglutamat också heta E 621 på förpackningen. I dagligt tal säger man glutamat, vilket är en grupp tillsatser som förstärker den smak som redan finns i till exempel nudlar eller charkuteriprodukter.
  • Det finns 316 tillsatser som är godkända inom EU att använda i mat. E står just för att EU har godkänt ämnet. Många godkändes för mer än 20 år sedan, men just nu pågår en stor genomgång av alla tillsatser efter den nya forskning som har tillkommit.
  • En råvara innehåller inte tillsatser.
  • Kom igång själv genom att gå igenom en varugrupp i taget. Fokusera på en tillsats och välj bort den. Till exempel glutamat som gömmer sig bakom E 620-E625.

 

Tre snabba istället för korv eller färdiga köttbullar

  •  Stryk färdig pesto på laxfiléer. In i ugnen. Antal tillsatser i pesto varierar stort. Jämför, eller gör egen.
  • Lägg fetaost i snittad kycklingfilé. Ugnsstek med grädde med lite soja.
  • Fräs ihop en pytt på köttfärs, kikärtor, rödlök, paprika och det du har hemma.

 

Läs mer om tillsatser

"Den lilla gröna – konsumentens nyckel till E-nummernyckeln" av Linda Sahlin, är en guide till 100 vanliga tillsatser.

"Den hemlige kocken" och uppföljaren "Äkta vara" (Ordfront) av Mats-Eric Nilsson är böckerna som väckte liv i debatten om tillsatser.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top