4 portioner
Du behöver
- 500 g oskalade räkor
- rivet skal + saft av 1 lime
- 2 msk finhackad dill
- 2 msk rapsolja
- ½ tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 100 g palsternackor
- 50 g jordärtskockor
- 50 g morötter
- ½ gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk torkad rosmarin
- 5 dl grönsaksbuljong
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl torrt vitt vin
- 200 g riven västerbottenost
Topping
80 g löjrom
dillvippor
rivet citronskal
Gör så här
Skala räkorna. Blanda limeskal, limesaft, dill, olja, salt och peppar. Vänd ner räkorna i marinaden.
Skala och finhacka samtliga rotfrukter, lök och vitlök. Hetta upp smöret i en kastrull. Fräs allt blankt utan att det får färg med tomatpuré och kryddor.
Tillsätt buljong och koka upp. Sänk värmen och sjud i ca 10 minuter. Tillsätt grädde och vin och sjud i 5 minuter.
Ta från plattan och mixa med stavmixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen och lägg på locket. Hit kan man förbereda.
Låt soppan koka upp. Vänd ner osten och rör om så att den smälter.
Fördela räkorna i djupa tallrikar och häll över soppan.
Topping: Toppa med löjrom, dill och citronrasp.