Västerbottens­oppa med räkor

Krämig soppa med både Västerbottenost och marinerade räkor, kan det bli bättre?

4 portioner

Du behöver

  • 500 g oskalade räkor
  • rivet skal + saft av 1 lime
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 g palsternackor
  • 50 g jordärtskockor
  • 50 g morötter
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 200 g riven västerbottenost

Topping

80 g löjrom
dillvippor
rivet citronskal

Gör så här

1

Skala räkorna. Blanda limeskal, limesaft, dill, olja, salt och peppar. Vänd ner räkorna i marinaden.

2

Skala och finhacka samtliga rotfrukter, lök och vitlök. Hetta upp smöret i en kastrull. Fräs allt blankt utan att det får färg med tomatpuré och kryddor.

3

Tillsätt buljong och koka upp. Sänk värmen och sjud i ca 10 minuter. Tillsätt grädde och vin och sjud i 5 minuter.

4

Ta från plattan och mixa med stavmixer. Häll tillbaka soppan i kastrullen och lägg på locket. Hit kan man förbereda.

5

Låt soppan koka upp. Vänd ner osten och rör om så att den smälter.

6

Fördela räkorna i djupa tallrikar och häll över soppan.

7

Topping: Toppa med löjrom, dill och citronrasp.

Scroll to Top