Lasse Holm: ”Ibland kan jag faktiskt bli trött på mig själv”

Lasse Holm är inte bara en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare någonsin, han verkar dessutom aldrig bli gammal. Trots att han fyller 80 i år är han fortfarande ständigt aktiv. Ja, ibland tycker han själv att han närmast är lite för mycket av det goda ...

Brunbränd kommer Lasse infarande i hotellobbyn där vi bestämt träff. Just hemkommen från Spanien, påfylld med ny energi och full av liv och kraft.

Man ska inte kommentera någons ålder, speciellt i ett land där äldre inte respekteras på samma sätt som i många andra länder men på frågan hur han kan se så otroligt fräsch och vältränad ut när han snart är 80 år, svarar han genom att citera sin gamla vän Lill-Babs:

– ”Jag är inte gammal men jag har levt jävligt länge.” Det är så mycket fokus på siffran och många säger som du. Å ena sidan är det en komplimang, å andra sidan känns det som att jag hela tiden måste försvara mig för att jag är så förbaskat gammal. Men jag säger som Lill-Babs, jag har levt länge och jag har fått vara med om extremt mycket, säger Lasse och slår sig ner.

Lasse Holm

Ålder: Fyller 80 år i december.
Familj: Hustrun Kerstin, som han varit gift med i 50 år i augusti, barnen Paula och Peter samt fyra barnbarn.
Bor: I Stockholm, Spanien samt Västergötland.
Gör: Musikarbetare.

Han tycker det är bra med offentliga personligheter som Leif Mannerström och Amelia Adamo som fräst till och stått upp för de äldre i vårt samhälle.

– Äldre bär ju på så mycket kompetens och erfarenhet, det borde inte förringas.


LÄS ÄVEN: Axel Pilebys ord om dottern: ”Jag måste lära mig att släppa lite”


Det är svårt att välja ut några enstaka händelser ur en gedigen framgångssaga, men Lasse känner sig stolt över att han på 70-talet vågade gå från dansbandsmusiker till låtskrivare.

– Passionen har hela tiden funnits i studion. Får jag sitta med ett headset och lira så är jag som lyckligast, säger Lasse.

Han förklarar att den där lusten och hängivenheten till låtskapande aldrig har sinat. Och tack vare den lusten tog framgångarna fart på riktigt.

Lasse och hans hustru Kerstin har varit gifta i 50 år i år. Foto: TT

Lasse Holm har skrivit över 700 låtar

År 1978 deltog Lasse första gången i Melodifestivalen tillsammans med Kikki Danielsson och Wizex och låten Miss Decibel. Det är ett av de år som Lasse minns allra bäst när han ser tillbaka på sin karriär. År 1983 tog Carola hem segern med låten Främling som ju Lasse skrev musiken till. Hon vann Melodifestivalen med maximalt antal poäng och han producerade sedan Carolas två första album som sålde i 1,4 miljoner exemplar, vilket är svenskt rekord.

– Hela Sverige stod stilla, det var så otroligt stort, utbrister Lasse som fortsatt jobba och ha kontakt med Carola genom livet.

Han berättar om ett tillfälle då han satt på första raden under Carolas julföreställning i en fullsatt lada i Steninge.

Lasse kramar om Carola efter jordskredssegern med Främling i Melodifestivalen 1983. Foto: TT

– En halvtimme in i showen sa hon att det finns två män som betytt allt för henne. ”Det är Jesus och Lasse Holm.” Då blev jag rörd, kan jag säga. Det var så fint sagt.

Hittills har det blivit över 700 låtar. Schlagerhits som Eloise och Bra vibrationer åt andra och som artist bland andra E’ de’ det här du kallar kärlek tillsammans med Monica Törnell. Sedan 1990-talet har Lasse även varit tv-programledare i Sikta mot stjärnorna, Melodifestivalen och Pictionary. Han är även grundare av och har turnerat med showen Diggiloo under flera somrar och just i år firar den 20-årsjubileum.


LÄS ÄVEN: Christer Sjögren om framtiden: “Att få möta publiken är drivkraften”


Diggiloo har blivit som min lilla bebis. Men efter tio år kändes det rätt tufft att turnera med 35 andra personer och varje kväll stå och vänta på nyckel i en hotellobby. Jag älskar mina kollegor men det sista året tog jag och min fru husbilen. På så vis kunde jag få lite stillhet mellan alla uppträdanden. Idag är jag exekutiv producent och trivs bra med det.

Tidigare i år firade Carola 40 år som artist och sjöng då duett med Lasse. Foto: TT

Har varit gift med Kerstin i 50 år

Lasse firar fler jubileer just i år. I augusti har Lasse och hans Kerstin varit gifta i 50 år och han kan än idag slås av hennes skönhet. Första gången han såg henne var en kväll då han och Lasse Berghagen var ute på lokal. När han fick syn på Kerstin gick han fram och presenterade sig. Men ganska snart skulle hon gå hem för att ”stryka rocken”.

– Vem säger så? Jag undrade vad hon menade med det där. Men det visade sig att hon var sjuksköterska. På den tiden hade man en liten vit hätta på huvudet och en välstruken sjukhusrock. Jag fick hennes nummer och har i efterhand hört att hon brukade ge uppvaktande kavaljerer telefonnumret till sitt ex. Hon är ju rolig på så vis. Men jag fick faktiskt hennes riktiga nummer, så något måste hon känt även för mig, säger Lasse och skrattar.

Lasse säger att det verkligen var kärlek från första ögonkastet och att han alltid upplevt det som han vunnit största vinstlotten.

– Vi har blivit ett, hon och jag. All prestige har försvunnit. Jag har fått hennes tänk och hon har nog tagit efter en hel del i mitt sätt att tänka. Men medan jag är som en öppen bok kan hon hålla färg, säger Lasse.

År 1978 debuterade Lasse, längst till höger, i Melodifestivalen tillsammans med Kikki Danielsson och Wizex. Foto: TT

Ångrar att han missade förlossningarna

Lasse säger att folk i hans omgivning kanske ibland har upplevt att han tar för mycket plats. Han tror att om en utredning skulle ha gjorts så har han säkert ”adhd eller någon liknande diagnos”.

– Jag kan bli väldigt manisk, inte minst i mitt jobb och jag försöker aktivt lugna ner mig. Jag viftar med armar och ben, pratar för mycket och ibland kan jag faktiskt bli trött på mig själv. Jag jobbar på den här sidan och även om jag är genuint intresserad av andra har jag en tendens att ta över och inte släppa in den andre i samtalet, säger Lasse.


LÄS ÄVEN: Cecilia Hagen: “Numera är jag mest känd som Jonatan Unges mamma”


Lasse berättar att det har funnits tillfällen då karriären gått före familjen som när han missade sina barns förlossningar.

– Det där är något jag ångrat, säger Lasse och drar en hand över den kala hjässan.

Barnen är båda över 40 idag och för ett tag sedan frågade Lasse dem om de upplevt honom som en frånvarande pappa.

– Det tyckte de inte, vilket känns skönt att höra. Jag hade ju byggt en studio intill villan, så även om jag kunde sitta och skriva under nätterna så fanns jag oftast där med dem vid frukosten, säger Lasse och menar att han i den mån han kunnat alltid försökt vara ledig under barnens skollov.

Monica Törnell och Lasse Holm firar segern i Melodifestivalen 1986. Foto: TT

Lasse var nära att dö när isen brast

Lasse säger själv att han varit väldigt förskonad i livet. Ja, med undantag för alla olyckor då. Han berättar om flera tillfällen då han varit nära att krocka under bilkörning, alla gånger han ramlat illa under skidåkningen och om tillfället då han förlorade ett halvt finger under en vedklyvning.

– Jag har fått kompromissa och har inte kunnat spela piano som jag gjorde en gång i tiden. Men vedkapen kunde lika väl tagit hela handen, säger Lasse.

Han berättar vidare om när han nästan miste livet i Brunnsviken. Det har gått över 15 år sedan olyckan men han minns det tydligt. Det var en gnistrande, vacker vinterdag och Lasse var ute och åkte långfärdsskridskor på isen.


LÄS ÄVEN: Eva bortadopterades som bebis – pappans sista ord möjliggjorde deras återförening


– Plötsligt brast isen under mig. Jag såg ljuset i vassen, den blåa himlen, och solen som speglade sig på isen, och samtidigt låg jag i det här kolsvarta vattnet och kände panik. Jag kom ju inte upp. Jag frös inte ens för jag hade sådant adrenalinpåslag. Jag blev tyngre och tyngre och isen brast bara allt mer, säger Lasse.

Till slut blev det isdubbarna som räddade hans liv. Bortsett från dessa olyckor känner han sig privilegierad och tacksam över att få vara frisk. Men han är noga med att röra på sig och har en medvetenhet kring vad han stoppar i sig.

– Varje dag inleder jag med tio minuters träning eller smörjning för knän, rygg och mage. Det där är inget jag kompromissar med. För 25 år sedan led jag av enorm smärta i ena knäet och efter en röntgen såg man att det inte fanns något brosk alls. Jag fick ett ultimatum, antingen träna eller operera, säger Lasse som började träna febrilt och som idag lever utan värk.

En glad kung Carl XVI Gustaf får ta emot en signerad akustisk gitarr efter en Diggiloo-spelning på Ulriksdals slott i augusti 2009. På bilden syns bland andra Jessica Andersson, Patrik Krall, Arja Saijonmaa och Niklas Strömstedt tillsammans med kungen och Lasse Holm. Foto: Micael Engström

Musika med Lasse Holms låtskatt

Sommaren var en hektisk tid för Lasse. Just i år var han en av de medverkande i Så mycket bättre. Han berättar att han först tackade nej när produktionen ringde och frågade om han ville medverka i programmet.

– Sedan ville de ha ett möte, så jag åkte dit och jag berättade om vissa villkor som blev godkända och jag fick kontakt med proffsiga människor, då kände jag att det klickade bra.

I höst sätts musikalen De’ e’ det här vi kallar kärlek upp, där man samlat Lasses enorma låtskatt. Han säger att han ser horisonten men att han vill leva livet levande, något han tycks lyckas med alldeles utmärkt.


LÄS ÄVEN: Sofia Helin om oron för barnen: “Inte en skön känsla på något vis”


Scroll to Top