Steffo Törnquist: Let’s dance lyfte min usla hälsa!

Steffo Törnquist var länge tveksam till Let's dance men hustrun Carro tyckte det var en bra idé. Så Steffo tackade ja. Det kunde ju vara bra träning. Men så upptäckte han hur roligt det faktiskt är att dansa.

Steffo Törnquist: Let’s dance lyfte min usla hälsa!

Steffo och Carro Törnquists våning är belägen mitt på Östermalm i Stockholm. Varje vägg är estetiskt prydd och varje utrymme snyggt möblerat.

– Jag samlar på vackra saker med en intressant historia, säger Steffo medan vi slår oss ner och väntar på Carro som strax därefter dyker upp i vardagsrummet.

Steffo har varit på TV4 från starten för 23 år sedan och har en given plats i morgonsoffan. Men det är långt ifrån hans enda uppdrag. Han skriver böcker, föreläser, sitter i styrelser, smaksätter ostar. Han kallas inte sällan “njutningsapostel” och är nu aktuell som en av deltagarna i Let’s Dance.

Carro är chef för familjerättsjuridiken på Nordea Private Banking. Hon åker Sverige runt och föreläser samt hjälper kunder att upprätta familjejuridiska dokument.

Att Steffo skulle vara med i Let’s dance var ett gemensamt beslut.

– Carro är ju inte lika van vid medier som jag, så när frågan dök upp förklarade jag att det förmodligen blir larvigt mycket fokus på min vikt och öppna skjortor om jag deltog.

Steffo har aldrig dansat förut och aldrig tyckt det varit särskilt roligt.

– Visst, jag har stått och skakat på någon fest, men bara för att det varit Carro eller min bordsdam. Jag har sällan tyckt att det varit lustfyllt att dansa och självklart har jag aldrig lärt mig koreografi.

– Nej, det är jag som dragit upp dig på dansgolvet. Så det här blir kanon! Jag stöttar honom så mycket jag kan, utbrister Carro och förklarar att båda har krävande arbetsliv var för sig, men när det kommer till skarpa lägen så ställer paret alltid upp för varandra.

Det främsta skälet att Steffo, efter att ha tackat nej sju gånger, nu sa ja till programmet var hans “usla fysiska skick”.

– Exakt, av hälsoskäl helt enkelt. Mitt mål är att komma ner under 100 kilo, vilket jag faktiskt redan gjort under förträningen. Jag har ju usla knän, att jag ens klarar av träningspassen är både överraskande och skönt. Träningspassen är stenhårda, inte ens en kaffepaus på tre timmar.

 

Steffo Törnquist: Let’s dance lyfte min usla hälsa!

Programledare i TV4: s Nyhetsmorgon: Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist.

 

Knäskador

Steffo berättar att det var på grund av sina knäskador som han en gång fick sluta som gymnastiklärare. I grunden handlade det om reumatiska besvär och sedan uppkom ett flertal komplikationer. Hela fem operationer har han genomgått. Emellanåt har Steffo haltat så mycket på grund av värken att han inte ens kunnat följa med Carro på promenader med hunden Sally. Tre gånger har smärtorna gjort att han fått avbryta dansträningspass.

 

Steffo Törnquist: Let’s dance lyfte min usla hälsa!

Steffo tillsammans med danspartnern Cissi från Let’s Dance.

 

– Min danspartner Cissi pushar på, hon är en hårding, men när jag säger stopp avbryter vi allt. Hittills har det bara varit bra för mina knän, jag har stärkt muskulaturen runt knäna rejält. Det är häftigt, när jag kommer ut ur duschen ser jag en massa nya muskler på kroppen som jag inte hade en aning om att jag hade.

Ett problem är att Steffo inte kan få högerbenet rakt, det är fysiskt omöjligt, men ett krav i många av danserna.

– Äh, jag får väl ta vida brallor i stället så kanske juryn inte ser, skrattar han.

– Jag såg Let’s dance som en chans för kroppen. Men nu har jag upptäckt att det dessutom är svinkul att dansa. Det här är bland det roligaste jag gett mig in på. När rörelserna funkar i takt tillsammans med någon annan är det fantastiskt. Jag hoppas att jag och Carro ska ha glädje av det jag lär mig av Cissi. I framtiden kommer jag vilja dansa, inte av plikt utan för att vi känner passion för det, utbrister Steffo.

Steffo och Carro har varit gifta i sex år. De träffades genom golfen.

– Redan från början hade vi en enorm respekt för varandras kunskap och sätt att vara. Men det sa aldrig klick så där plötsligt. Vi hade var sitt förhållande och det var först när bådas relationer hade tagit slut, då vi vid ett tillfälle tog en golfrunda tillsammans, som vår vänskap började växa till något starkare, säger Steffo.

 

Steffo Törnquist: Let’s dance lyfte min usla hälsa!

Kul tillsammans

Carro berättar att det redan från början kändes som de hade känt varandra så mycket längre.

– Vi trivdes så bra i varandras närvaro. Vi hade och har otroligt kul ihop.

– Sedan fanns en fascination för varandra för att vi kommer från så olika världar. Som extrem kreatör var jag en främmande fågel i Carros liv, hon har mer klassisk uppfostran och umgänge. Men vi kompletterar varandra på ett härligt vis.

– Steffo lockade fram skrattet i mig. Med Steffo vågade jag ta för mig mer och tro mer på mig själv. Nu tar jag ut svängarna mer, såväl till mitt sätt, mitt jobb, som min klädstil.

Parets idé med sin relation är att åldras tillsammans.

– Temat på vårt bröllop var att demensen lurar runt hörnet, vi vill ta vara på tiden och är måna om att välja bort onödiga strider. Vi har båda erfarenheter av tidigare relationer och vet hur viktigt det är att visa varandra respekt i äktenskapet. Om man är 20 när man träffas ligger en hel del olika stadier framför en i livet – att skaffa barn, göra karriär, bygga ett hem, se barnen flyga ut. Vi hade ju redan gått igenom de flesta faserna så visst är det enklare att träffas sent i livet.

– Steffo sa redan från början att är det något man irriterar sig på eller går runt och tänker på, så måste man prata om det. Vi är båda också duktiga på att bromsa upp det vi sysslar med för att göra något mysigt – bara vi två tillsammans. Vi är en grymt härlig familj, just nu med ungdomar som alla tre testar sina vingar, vilket är otroligt spännande.

Carros barn Amelie och Robert bor i Stockholm, men Steffos son Max bor i London.

Vem gör vad här hemma?

– Jag sköter det vardagliga hushållet, tvättar och stryker. Steffo fixar alla middagar, vilket är fantastiskt. Eftersom vi båda reser mycket så uppskattar vi att ta en kopp te och en cigarr ute på vår balkong en vanlig tisdagskväll. Eller så kryper vi ner i vårt jättestora badkar med var sitt glas champagne och bara sitter och pratar om dagen. Det måste inte vara en lördagskväll utan det kan vara en vardag, vi fångar dagen när det behövs.

En helt ledig dag förekommer sällan för Törnquists, det handlar snarare om några timmar.

– Men är vi lediga går vi ut och äter, bjuder hem folk, går på utställningar eller tar promenader med Sally.

 

Steffo Törnquist: Let’s dance lyfte min usla hälsa!

Fransk lägenhet

Någon gång per år försöker paret åka till en storstad – New York, Paris, Rom eller London. Och en eller två gånger om året reser de till Villefranche utanför Nice på franska Rivieran. Där har de en lägenhet tillsammans med några vänner.

– Till skillnad från åtskilliga städer på Rivieran är Villefranche en mycket gammal stad. I hamnen kan man kika på båtar, på stranden kan man sola och på kaféerna tar man en pastis. Hos slaktaren köper man kotletter, hos bagaren frasiga pain au chocolat. Här är ett ställe där vi båda går ner i varv – vår gemensamma frizon.

Båda beskriver sig som rätt romantiska, men på olika vis.

– Steffo har överraskat mig vid flera gånger, inte minst när jag haft jobbuppdrag utomlands. Då har han fixat en och annan som dyker upp med champagne-flaskor, det är gulligt. Och så köper han snygga smycken och kläder till mig. Han har märkligt bra smak.

– Carro är romantisk på alla vis, säger Steffo. Hon bär på vardagsomtanken. Som när jag slet av korsbandet i en skidolycka i början av vårt förhållande, istället för att själv vara ute och åka så pysslade hon om mig hela tiden. Eller som när hon smög ner en påse skumtomtar i väskan när jag skulle åka på ett uppdrag jag inte hade lust med.

Hur tar ni er igenom en kris?

– Vi har inte haft så många kriser, säger Steffo, men när det handlar om stora beslut så pratar vi helt enkelt mycket inför det. Min största sorg är min ohälsa och smärta, det är nog så nära en kris jag kommit. Jag kan ofta bli oerhört ledsen för det. Det är rätt många år sedan jag kunde ta en joggingrunda, och kanske, kanske kommer jag kunna det tack vare Let’s dance.

– Vi kan varandra så väl, så vi kan se på varandra när den andre mår dåligt. Därför är även jag så glad nu när Steffos knän klarar de tuffa träningspassen, säger Carro.

De känner båda passion för sina jobb och tror själva aldrig att de kommer gå i pension och sluta jobba helt och hållet. Annars drömmer de om att fortsätta livets väg tillsammans, åka till lägenheten i Frankrike då och då, umgås med barnen och spela golf. Den vackra våningen kommer de att behålla länge till. Sedan längtar Steffo efter barnbarn, helst många, helst nu. Carro tycker att just det kan få vänta ett tag till.

 

Steffo Törnquist

Född: 1956.

Gör: Programledare för Nyhetsmorgon i TV4, skriver böcker, håller föredrag.

Familj: Hustrun Carro, sonen Max, 26, bonusbarnen Amelie, 25, och Robert, 23, hunden Sally.

Steffos bästa egenskap enligt Carro: Hans omtanke, närheten och skratten.

 

Caroline Törnquist

Född: 1960.

Gör: Jurist på Nordea.

Carros bästa egenskap enligt Steffo: Ett stort och varmt hjärta, är smart och dessutom “skitsnygg”.

Scroll to Top