Här är kvinnorna som inspirerar oss!

¨Den 8 mars är kvinnornas dag! Sedan 1911 firas dagen som vill uppmärksamma ojämställdhet och kvinnors situation i hela världen. Vilka kvinnor är det som inspirera oss i vardagen? Vi frågade 10 vanliga kvinnor. Här är deras svar!

Här är kvinnorna som inspirerar oss!

 

Vem är din kvinnliga förebild?

 

Brita Olsson, 67, Malmö, Kerstin Wettbo, 70, Höllviken:Här är kvinnorna som inspirerar oss!
– Jag beundrar Malena Ernman, som avdramatiserat operan. Från att ha setts som förnäm är det nu musik för oss alla. Att hon dessutom berättar om de trakasserier som förekom på hennes arbetsplats är starkt.
– Alexandra Charles har dragit igång mycket för kvinnor. 1,6-miljonersklubben och diskussion om kvinnors hälsa. Kvinnor och män ska inte behandlas lika rent medicinskt, fast det varit så.

 

 

Här är kvinnorna som inspirerar oss!Annika Berggren, 21, Skurup, pluggar till socionom:
– Min gammelfarmor Maggie Nilsson är min förebild. Maggie passade mig mycket när jag var liten, vi var ute och gick i Arlöv och hon visade var de bodde förr och var min farfar växte upp. Hon var gymnast som ung och höll sig smidig långt upp i åren. Jag tränade också gymnastik när jag var yngre och är nu en aktiv motionär inom Friskis & Svettis Malmö. Vi har en bild från när Maggie fyllde 91, då står hon med raka ben och händerna i marken och jag står på samma sätt framför henne. Hon klarade sig själv länge, trots att hon förlorade både man och barn, och fick alzheimer på äldre dar. Maggie gick bort för fyra år sedan, när hon var 92 år, men pappa och jag pratade om henne senast häromdagen.  Hon har lärt mig att det är bra att kunna klara sig själv.
 
Cecilia Lindskog, 20, jobbar på ett café i Lund.
– Skådespelaren och komikern Nour El Refai. Jag tycker hon verkar bry sig om andra och står för det hon tycker.

 

 

Här är kvinnorna som inspirerar oss!Caroline Eriksson, 29, taxivärd:
– Min mamma Elisabet Norin. Hon var ensamstående med fyra barn i olika åldrar, läste in gymnasiebetygen på naturvetenskaplig linje samtidigt som hon jobbade. Mamma steg upp klockan fem på morgnarna och hade det rätt tufft. Idag är mamma författare, hon har skrivit om min mormor som drabbades av alzheimer. Boken heter Mamma, minns du mig och används som kurslitteratur.

 

 

Här är kvinnorna som inspirerar oss! 

Bianca Larsson, 20, kock, Emelie Schulze, 23, färdig socionom som studerar sexologi.
– Artisten Beyonce. Hon har man och barn och lever ett bra liv. Hon har aldrig varit med i någon skandal.
– Jag håller med. Hon verkar vara en bra människa.

 

 

Här är kvinnorna som inspirerar oss!

Eva Stohlander Axelsson, 71, Genarp.
– Jag vill säga Hillary Clinton och Maud Olofsson. De är kvinnor som står för sina åsikter. Att de nu arbetar tillsammans i värdsomspännande projekt är spännande. Jag tycker Maud ofta har kommenterats för hur hon ser ut och klär sig, mindre ofta har hennes åsikter fått komma fram. Hon har gjort mycket för landets småföretagare.

 

 

Här är kvinnorna som inspirerar oss! 

Eva Jonzon, 67, Skanör.

– Jag har egentligen många förebilder. Min mamma, mormor och mina två mostrar. Sedan vill jag säga Ingrid Segerstedt Wiberg, hennes drivkraft var inte dålig.
– Jag tycker det är bra att ni uppmärksammar kvinnodagen, att det är skillnad på mäns och kvinnors villkor fick jag lära mig redan som liten. Det kan vara smärtsamt som kvinna att inse att man själv går med på att inte bli sedd i arbetslivet, men det är värre att aldrig bli medveten om det. Det finns fortfarande oändligt mycket att göra.

 

Här är kvinnorna som inspirerar oss!

 

 

Birgitta Ekholm, Karlskrona, konstnär:
– Spontant tänker jag på Anna Lindh. Hon var en verklig kämpe!

 

 

Här är kvinnorna som inspirerar oss!

 

 

Anette Sköld, organisationskonsult, Limhamn
– Hillary Clinton, hon har alltid verkat så stark. Jag tror hon påverkar mycket vid sidan av sitt arbete också, hon gör ett bra jobb nu.

 

 

 

 

Här är kvinnorna som inspirerar oss!

Louise Larsson, 23, studerar till sjuksköterska i Lund.

– Först tänkte jag säga Margot Wallström, men sedan tänkte jag om. Mina förebilder är alla mödrar i u-länderna som inte har sjukvård och ingen medicin, men ändå tar hand om allt och alla. Dessa kvinnor är överhuvud i familjerna och de som man borde satsa på med hjälp.

 

Här är kvinnorna som inspirerar oss!

 

 

Louise Svensson, 21:
– Min mamma Camilla Svensson. Hon ställer alltid upp för alla och tänker på allas  bästa.

Scroll to Top