Är det farligt med svullen lymfkörtel?

För snart fyra månader sedan hade jag körtelfeber. Symtomen och febern gick ner ganska snabbt. Efter två veckor kände jag mig pigg och gick till...

För snart fyra månader sedan hade jag körtelfeber. Symtomen och febern gick ner ganska snabbt. Efter två veckor kände jag mig pigg och gick till skolan. Jag avstod från idrotten i sex veckor. Nu har jag blivit förkyld igen och märkte för ett tag sedan att en lymfkörtel svullnat. Svullnaden har hållit i sig och jag är fortfarande förkyld. Nu undrar jag om lymfkörtelns svullnad har något att göra med min körtelfeber? Behöver jag vara orolig för något?

Doktor Helge Löfberg svarar:

Om du inte mår bra eller om din lymfkörtel fortsätter att växa så bör du undersökas av din doktor igen. Ett helt säkert svar på din fråga går nog bara att ge efter ny kontroll och eventuell provtagning.

Körtelfeber orsakas av ett speciellt virus som är känt för att kunna dröja sig kvar i kroppen under lång tid, ibland många år. Då kan lymfkörtlarna reagera om igen och bli stora. Det är kroppens immunförsvar som normalt ska hålla ordning på virus så att man känner sig symtomfri och frisk. Men när försvaret tillfälligt är nedsatt så dyker lymfkörtelsvullnaden och sjukdomskänslan upp igen. Det hela brukar lyckligtvis läka ut med tiden. Samma gäller för många andra smittämnen som också kan slumra lång tid för att sedan vakna till liv igen och ge återfall. Typiska sådana sjukdomar är munsårsherpes och bältrosvirus.

Körtelfeber (på läkarspråk mononucleosa) smittar via saliv och kallas också “kyss-sjukan”. Nästan alla har haft den, antingen som barn eller tonåring. Symtomen växlar. Småbarnen blir ofta inte så sjuka medan man som tonåring får samma besvär som du med halsont, lymfkörtelsvullnad och feber. Ibland blir också levern och mjälten förstorade.

Lymfkörtlarna är hemvist för de vita blodkropparna i immunförsvaret. De aktiveras vid alla inflammationer. Därför skulle din lymfkörtelsvullnad teoretiskt kunna ha andra orsaker än körtelfeber, även om det är mindre troligt. Doktorn kan, om hon/han anser det nödvändigt, ta en lång rad prover för att utesluta att du har andra virus och bakterier. Men det görs bara om du inte tillfrisknar spontant.

Många tropiska sjukdomar kan sätta sig på lymfkörtlarna, så du bör tala om för doktorn om du varit på semester i varmare länder utanför Europa. Läkemedelsallergier och reumatiska sjukdomar i immunförsvaret kan också reta lymfkörtlarna.

Du undrar om du behöver vara orolig. Med det menar du nog om du drabbats av farlig leukemi eller cancer. Risken är liten. Sjukdomarna finns, men de är ovanliga. Bara ungefär en procent av dem som söker för stora lymfkörtlar på en vårdcentral har tumörsjukdom. Genom att lämna blodprov kan man ofta utesluta sådana elakartade åkommor. Om det fortfarande skulle råda tvekan kan man ta ut en bit av en förstorad lymfkörtel och undersöka den i mikroskop.

Jag förstår din ängslan. Men i ditt fall har tydligen doktorn redan gett dig diagnosen körtelfeber som mycket väl kan förklara dina besvär. Förhoppningsvis har du också hunnit tillfriska när du läser detta.

Scroll to Top