Barbro bjuder ensamma på fika – med 1600 tomtar!

Om man har 1600 tomtar vill man förstås gärna visa upp sin samling. Och Barbro Pettersson har kommit på det perfekta sättet - varje år bjuder hon in ensamma till tomtefika. I Barbros hem får de en chans att umgås med både tomtar och riktiga medmänniskor.

Barbro Pettersson

Ålder: 68 år. 

Familj: Make, två barn och fyra barnbarn. 

Bor: I Oskarshamn. 

Hela Barbro Petterssons trädgård i Oskarshamn är full av tomtar, så det är inte svårt att förstå att det bor en riktig tomteälskare här. Några veckor före jul plockade Barbro fram sin digra tomtesamling. De senaste åren har antalet utökats rejält.

– Jag har väl alltid tyckt om tomtar, men sedan jag blev sjukpensionär och deppig och dan eskalerade det väl lite, säger Barbro Pettersson och ser sig om i köket som är väl pyntat med tomtar. På frågan hur många tomtar hon har svarar hon lite skämtsamt och fantasifullt.

– Det flyttade ut 20 tomtar förra veckan. Familjen hade blivit så stor, men sedan har det ju flyttat in några, säger hon och berättar glatt att samlingen nu är uppe i 1 600 tomtar.

Hon blir lika glad varje år när hon packar upp tomtarna och placerar ut dem i hemmet. Varje tomte skänker glädje.

– Jag är en ljusberoende människa, så jag deppar lätt ihop när det är mörkt ute. Men när jag ställer fram tomtarna så har jag något att fokusera på.

Hon har tomtar utplacerade i stort sett i hela bostaden där hon bor med sin make. Hon har att göra i en vecka när hon förbereder.

– Jag börjar med att baka och sedan storstädar jag. Sedan åker tomtarna fram och därefter blir det bara lite fuskstädning när de är på plats.

Sedan 2014 har hon en tradition att bjuda in till tomtefika under jul- och nyårshelgerna. Hon fick idén när hon tänkte att fler skulle få uppleva hennes tomtar. Därför bestämde hon sig för att välkomna ensamma människor till sitt hem. Det blev en succé, som har återkommit varje år sedan dess. I år är det dock tyvärr inställt på grund av coronapandemin.

Barbro bjuder ensamma på fika - med 1600 tomtar!
Tomtar i alla möjliga material ingår i samlingen. Här är det främst garntomtar som radat upp sig.

Bara snälla tomtar
Den här mörka eftermiddagen ringer det titt som tätt på dörren. Barbro välkomnar och visar runt besökarna. En del känner hon sedan tidigare, andra är nya ansikten. En del kommer i sällskap, andra dyker upp ensamma.

– Jag skulle tro att de flesta som kommer hit faktiskt är ensamma.

I köket står kaffe och kakor uppdukade. Barbro visar runt och berättar om sina tomtar för intresserade gäster. Om hon har tid slår hon sig ner vid fikabordet.

– Det beror på hur fort det öser på. Kommer det nya hela tiden och folk som inte har varit här tidigare då får jag följa med dem runt och visa. De vill ju ha reda på lite om tomtarna och vilka som är äldst.

Hon har tomtar i trä, porslin, tyg och flera andra material, både gamla och nya. Ett viktigt krav är att de ska se snälla ut.

– Ja, och gärna får de vara lite udda och lite roliga.

Hon tar fram en snidad trätomte och förklarar vad hon speciellt gillar med tomten.

– Han är glad, lite pillemarisk och full i sjutton. Och så är han ju så levande.

Hon köpte tomten på en secondhandbutik och önskar att hon kunde få veta vem som har gjort den. Det står SW på benet.

– Visst är det otroligt när en träbit har blivit så levande. Den är nog min absoluta favorit, säger Barbro Pettersson.

Förutom att pryda Barbros hem har tomtarna även en annan uppgift.

– Både jag och tomtar tycker mycket om barn. Så det var väl givet att de skulle jobba för barnen.

Barbro bjuder ensamma på fika - med 1600 tomtar!
Barbro med sin favorittomte, som hon gillar för uttrycket i ansiktet på den snidade träfiguren.

Tradition för många
Förutom att värna ensamma i juletid vill hon samla in pengar till organisationen Världens barn i samband med tomtefikan. Hon tar ingen entré av besökarna och bjuder på gratis kaffe och hembakta kakor. Hon ser det som sitt bidrag till insamlingen.

– Jag bakar allt med smör, har många sorter och så gott kaffe som möjligt så att gästerna ska bli givmilda. Lite full i sjutton får man vara, säger hon och ler.

Hon får mycket uppskattning från besökare. För en del har det blivit som en tradition och de kommer varje år. De flesta är vuxna, men Barbro minns en gång när hon tittade ut genom köksfönstret och såg två barn stå utanför och läsa på anslaget om tomtefikan.

– Jag öppnade dörren och frågade om det var mig som de skulle hälsa på. Ja, det var det ju. De kom in och de var så glada. De tittade runt och fikade. Rätt vad det var skramlade det till i insamlingsburken. Och jag brukar aldrig titta vad folk ger, men barnen var de första den dagen och jag kollade. Det var nio kronor. Jag tänkte att de nog hade tömt sina sparbössor. 

Barbro bjuder ensamma på fika - med 1600 tomtar!
Tomtarna finns överallt i Barbros hem. Så klart även på hennes spinnrock.

Kaffegästerna avlöser varandra vid fikabordet. Gästerna minglar bland tomtarna. Ju fler som kommer, desto fler skratt hörs. Varje år kommer ett hundratal gäster. Totalt har Barbro med hjälp av tomtefikan samlat in 43 715 kronor på sex år – och hon planerar att fortsätta.

– Jag hoppas väl att jag kommer upp i 100 000. Det är målet, säger Barbro.

Traditionsenligt har hon kvar tomtarna till tjugondag Knut. Sedan är det dags att damma av varje tomte och varsamt packa ner dem i lådor.

– Det går på två och en halv dag och då har ljuset börjat återvända. 

Barbro bjuder ensamma på fika - med 1600 tomtar!
Barbros make Karl-Erik Pettersson serverar kaffe till Rose-Marie Gunnarsson, Tuula Johansson och Anja Stenman.
Scroll to Top