Antikextra – charmiga smycken med personlighet!

Vem kan motstå romantiska och glittrande antika smycken? Äldre halsband, armband, örhängen och ringar kan vara värdefulla, även om de inte är äkta. Tänk vilken personlig och vacker gåva! Historiens vingslag får man på köpet!

Äldre smycken är ofta prisvärda, trots att stenarna inte är äkta och den gula metallen oftast inte är guld. Själva arbetet kan ändå vara gjort med samma omsorg som om materialen hade varit dyrbara. Tre av de vanligaste stenarna som används i antika smycken är granater, paste och markasiter. Metallen är oftast silver eller – i bästa fall – förgyllt silver. Har du kanske något gammalt ärvt smycke där hemma i lådan? Varför inte ta fram och bära det? Var dock försiktig när du rengör smyckena, för de oäkta är ofta ömtåligare än de äkta. Läs våra skötselråd för antika smycken!

Antikextra - charmiga smycken med personlighet!
Förvara dina smycken i ett skrin så håller de längre.

Granater
De vackraste blodröda granaterna kommer från tyska Böhmen, och granatsmycket från 1800-talet är ofta av böhmiska granater. I senare tillverkade smycken har granaterna en kallare röd färg eftersom fyndigheten i Böhmen är tömd och man numera använder granater från Indien.

Den gula metallen kan vara guld, särskilt i äldre smycken från 1800-talet. Det påverkar förstås värdet och gör dem dyrare. Men det finns många fina granatsmycken gjorda av gulmetall som därför blir mycket billigare på auktion.

Det är ganska gott om praktfulla granathalssmycken som gjorda för att fylla dekolletaget på en Nobelklänning, men det finns också enklare hängen som är lättare att bära till vardags, liksom armband, örhängen, ringar och broscher.

 

 

Antikextra - charmiga smycken med personlighet!
Granatarmband av gulmetall, från 1900-talet, 750 kr, Stadsauktion Sundsvall.

Paste
Silversmycken med stenar av så kallad paste från tidigt 1900-tal är gjorda för att likna diamanter. De glittriga stenarna är i själva verket av slipat glas med folie i botten för att ge en fin lyster. Det finns halsband, örhängen, armband och en uppsjö av vackra broscher. De föreställer ofta blommor. Men det finns även pastesmycken med färgat glas som ska likna andra ädelstenar, som lila ametister, gröna smaragder eller röda rubiner.

Antikextra - charmiga smycken med personlighet!
Närbild på ett Viktorianskt smyckeset av silver och paste med halsband, armband och örhängen,
4 900 kr, Nyköpings auktionsverk.

Markasiter
Precis som pastesmycken ska markasiter efterlikna diamanter. De sätts ofta på silversmycken, ibland i kombination med andra färgade stenar. Halsband, armband och örhängen men framför allt broscher brukar ha markasiter.

Markasiter är små fasettslipade stenar som kan skifta i färg, från kall grå till gulare grå. Det går att låta laga markasitsmycken om stenar har ramlat av och kan vara värt det om smycket är vackert.

Antikextra - charmiga smycken med personlighet!
Samling med sex smycken med markasiter av silver. Collier, två broscher, en ring, örhängen med clips och halsband med blå glassten, 900 kr, Auktionshuset Kolonn.

Så tar du hand om antika smycken

– Förvara antika smycken på ett sätt som gör att de inte blir repiga och nötta. De oäkta materialen är ofta mer ömtåliga än äkta och det kan vara bra att ha dem i små smyckespåsar eller i separata fack i ett smyckeskrin.

– Spara gärna originalaskar till smycken om de finns kvar, eftersom det höjer värdet.

– Man ska vara försiktig när man rengör pastesmycken så att fukt inte smyger in under de slipade glasstenarna och förstör folien. Då blir stenarna missfärgade och matta med tiden.

– Markasit är egentligen ett mineral och kan med tiden vittra sönder till ett pulver. Därför bör man vara försiktig även när man rengör markasitsmycken så att de inte blir fuktiga.

Scroll to Top