RECEPT FRÅN IK

Citronpaj med vaniljgrädde

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 50 minuter
0 bit

Du behöver

    Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk socker
  • 150 g kylskåpskallt smör tärnat
  • 2.5 msk iskallt vatten
  • Fyllning

  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 0.5 dl vetemjöl
  • 2 st citron det yttersta finrivna skalet
  • 1 dl färskpressad citronsaft (ca två citroner)
  • Till servering

  • 2 dl grädde
  • 0.25 tsk vaniljpulver
  • Till garnering

  • florsocker
  • färska hallon
  • myntablad

Gör så här

1

Mixa mjöl, socker och smör till ett smul i matberedare med kniven monterad. Tillsätt vatten och mixa tills det precis börjar gå ihop till en boll. Plasta och kyl i minst en timme. 

2

Kavla ut degen cirka 3 millimeter tunt och lägg i pajform (24 centimeter i diameter), tryck ut väl i botten och låt degen hänga över kanterna så glider den inte ner vid gräddning. Nagga botten och kyl ytterligare minst 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

3

Förgrädda pajskalet i cirka 10–12 minuter. Skär bort överhängande skal.

4

Fyllning Vispa ägg och socker pösigt med elvisp, sikta i mjöl och blanda, och blanda sedan i citronskal och saft. Häll fyllningen i pajskalet och grädda ytterligare cirka 10 minuter. Fyllningen ska fortfarande vara lite lös. Låt svalna och sätta sig några timmar.

5

Vispa grädden med vaniljpulver. Pudra pajen med florsocker och garnera med bär och blad. Servera med en klick grädde.


Kommentar:
Pajen blir frisk och syrlig med saft och skal av citron i fyllningen. Servera med vispad grädde, svartprickig av vanilj.

Recept