Du behöver
- 150 g smör
- 4 dl strösocker
- 1.5 dl kakaopulver
- 1 tsk vaniljpulver
- 3 st ägg
- 3 dl vetemjöl
Chokladgarnering och till servering
25 g smör
1 dl vispgrädde
100 g mörka chokladknappar
1 msk kakaopulver
Servering
1.5 dl vispgrädde
chokladpraliner
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen av värmen. Tillsätt socker och vispa ihop, använd elvisp. Tillsätt kakao- och vaniljpulver och vispa ihop. Vispa i ett ägg i taget. Häll i mjölet och vispa ihop.
Häll smeten i springformen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25 minuter. Låt kallna.
Topping. Låt smöret smälta i en liten släpplättpanna.
Tillsätt grädden och koka upp under omrörning. Ta pannan från värmen och rör i chokladen till en slät massa. Låt massan kallna och stelna till bredbar konsistens. Bre den över kakan. Låt tårtan stå kallt 1–2 timmar.
Garnera tårtan med siktat kakaopulver. Lägg på med chokladpraliner. Servera med en klick vispad grädde.