Därför är artificiell intelligens effektivt mot bröstcancer

Forskningen för att vinna kampen mot bröstcancer går stadigt framåt. Den senaste framgången handlar om artificiell intelligens som är väldigt mycket mer effektiv än mänskliga läkare.

Det är forskare vid Houston Methodist Research Institute I Texas som lyckats skapa en artificiell intelligens i form av en mjukvara som hinner gå igenom miljontals journaler på mycket kort tid. Det bästa med tekniken är att den utvecklas och lär sig ju längre den håller på, skriver Illustrerad vetenskap på nätet.

Det vanliga sättet att leta efter tumörer inom dagens sjukvård är att använda sig av mammografi, men resultat från dessa undersökningar har i många fall missat tumörer. Det beror på att metoden haft svårt att se tumörer hos kvinnor med tätare vävnad i brösten.  Eftersom tät vävnad i brösten är väldigt vanligt, har mammografins brister varit ett stort problem inom cancervården.

Läs också: Ny metod upptäcker fler fall av bröstcancer

Den nya metoden uppges enligt de första testerna ha en pålitlighet på nära hundra procent och det beror på att programmet samkör allt från mammografiresultat till sjukdomshistoria, forskning och tidigare prover. Det innebär en effektivitet som är 20 gånger mer exakt än vad en läkare av kött och blod kan klara av, skriver Illustrerad vetenskap.

En annan stor fördel med metoden är att man kan undvika nästan alla osäkra fall där det senare inte visar sig handla om tumörer. Det innebär många människor som slipper bli rädda i onödan.

Läs också: Malin: Jag litar inte ett dugg på mammografin

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top