Många metoder för att behandla tinnitus

Fler än en av tio svenskar lider av tinnitus. Men det finns flertal metoder för att behandla besväret.

Tinnitus
Lider du av tinnitus kan det vara bra att låta undersöka hörseln. Beror din tinnitus på hörselnedsättning kan en hörapparat hjälpa. Foto: webphotographeer/istockphoto.com

Så här behandlas tinnitus

  • Antidepressiva läkemedel om man är deprimerad på grund av sin tinnitus.
  • Avslappning och bettskena om käkproblem orsakar tinnitus.
  • Balans och harmoni i vardagen om långvarig stress gör dina besvär värre.
  • Hörapparat om en hörselnedsättning gör att du spänner dig när du försöker uppfatta vad som sägs. En hörapparat minskar risken för sådan skadlig "hörselstress". Och genom att förstärka de ljud man vill höra, till exempel från tal och fågelkvitter, minskar bakgrundsljuden och även surr eller tjut från tinnitus.
  • Kognitiv beteendeterapi, KBT hjälper dig att förändra upplevelsen av, och tankarna på, de besvär som ringandet eller brummandet i öronen medför. Enligt forskning den mest effektiva metoden där cirka 75 procent upplever en förbättring.
  • Bakgrundsljud i form av tv, radio eller musik kan flytta fokus från din tinnitus. Eller att rikta uppmärksamheten mot något du gillar att göra, som att läsa en bok eller motionera.
  • Mindre alkohol kan minska besvären.
  • Tinnitusmasker är en ljudalstrande liten apparat som maskerar oljudet i öronen med ett lugnande ljud.

Källa: HRF

Stress kan bidra

Tinnitus, det vill säga oljud i öronen utan yttre ljudkälla, kan ha olika orsaker, bland annat hörselskador, sjukdomar, fysiska skador och läkemedelsbiverkningar. Buller och stress kan både ge upphov till och förvärra tinnitus. Buller behöver inte vara höga ljud, som vid en rockkonsert, utan kan även vara "slitage över tid", som att till vardags vistas i en miljö där ljudnivån är hög, till exempel förskola och skola, där främst kvinnor arbetar. Inom industrin och på byggen däremot har man i dag oftast hörselskydd.
Fyra av fem med tinnitus har även hörselnedsättning, men tinnitus kan även förekomma hos personer som hör normalt.

Se upp med alternativa behandlingar

Om du går in i behandlingar som är alternativa, eller saknar vetenskapliga bevis för effekt vid tinnitus, som laserbehandling, akupunktur, tinnitusplåster och naturläkemedel, gör då det med öppna ögon och vetskapen om att de kanske inte hjälper. Och att det kan bli dyrt.

Av: Mia Coulll