Åderbråck – 5 effektiva behandlingsmetoder

Åderbråck kan få många att dra sig för att visa sig barbent, men det finns olika behandlingsmetoder som får bort åderbråck.  Här är metoderna (öppnas i pdf-format).

Åderbråck – 5 effektiva behandlingsmetoder
Ulrika Hallbergs åderbråck började i knävecket. Efter två graviditeter blev bråcket allt mer synligt och i fjol fick hon nog och lät operera bort hela den sjuka venen. ”Jag är jättenöjd”, säger Ulrika. Foto: Theresia Köhlin

5 metoder mot åderbråck
En patient som har behandlats mot åderbråck, bilderna visar före och efter. Foto: KS/ Elo Wennström

För att behandla åderbråck krävs ofta flera olika behandlingsmetoder. En ultraljudsbehandling visar vilka metoder som är mest lämpliga för varje enskild patient. Priserna varierar beroende på klinik och åderbråckens omfattning. Priserna är per ben och är endast en fingervisning om vad ingreppen kan kosta.
Observera att alla behandlingar har risker för komplikationer, alla tas inte upp här. Diskutera alltid med behandlande läkare om detta och vilka risker just du är beredd att ta.
Tänk också på att det inte finns någon behandling som botar för alltid. Åderbråck har en tendens att komma tillbaka hos de flesta, dock i olika grad.

9 frågor om åderbråck

Vad är ett åderbråck?
Åderbråck på benen är en utbuktning i venerna, de kärl som har klaffar och som ska föra tillbaka blodet upp till hjärtat. Klaffarna börjar läcka, venerna utvidgar sig och trycket blir för högt. Då bildas blå knöliga upphöjningar på benet, så kallade åderbråck.
Gör åderbråck ont?
De flesta åderbråck gör inte ont. En del kan ömma och huden runt omkring kan klia. De kan ibland orsaka svullnad och värk i benen.
Är åderbråck farliga?
De flesta åderbråck är helt ofarliga men i ovanliga fall kan obehandlade åderbråck leda till besvärliga bensår.
Bråcken kan också missfärga huden och eller göra huden hård.
Det finns också en liten risk att obehandlade åderbåck kan leda till ytliga blodproppar (känns som en förhårdnad). En ytlig propp ökar risken för propp i djupa vener vilket i sin tur kan öka risken för propp i lungan vilket måste behandlas omedelbart. Är dock mycket ovanligt.
Är åderbråck vanligare hos kvinnor än män?
Troligen inte, en stor forskningsstudie visar att cirka 40 procent drabbas av åderbråck oavsett kön. Kvinnor söker dock oftare hjälp för sina åderbråck.
När får man åderbråck?
En del får åderbråck som barn, andra när de blir gamla. För en del kvinnor kan åderbråcken komma i samband med graviditet. Då beror det ett ökat hormonomslag i kroppen, inte på att livmodern blir tung. P-piller kan också öka risken för åderbråck.
Är åderbråck ärftligt?
Ja, och det beror på en försvagning i venens vägg som ofta är medfödd.
Hur behandlas åderbråck?
I första hand med kompressionsstrumpor som trycker tillbaka bråcken och underlättar blodcirkulationen förutom olika operativa ingrepp (se nedan).
Vilka ingrepp bekostas av landstinget?
Olika landsting har olika policies. De flesta finansierar endast ingrepp för patienter med svullna ben, eksem, bensår, ven­inflammationer och blödningar från åderbråcken.
Personer som besväras av sina åderbråck i arbetet trots stödstrumpor kan i en del landsting få operationen betald.
Vad ska jag tänka på om jag behandlas privat?
Kontrollera att läkaren är kärlkirurg eller allmänkirurg med åderbråck som specialintresse. Fråga läkaren om hans/hennes bakgrund; hur många behandlingar och hur länge han/hon hållit på.
I de flesta fall görs ett ultraljud före ingreppet. Se det som en varningsklocka om läkaren inte gör ultraljud.