Dags att plantera om krukväxterna

Ny jord gör susen åt krukväxterna som bara väntar på att få börja växa så det knakar. Dags att plantera om!

Dags att plantera om krukväxterna
1. Välj rätt blomjord.
Foto: Christer Vallstrand
Dags att plantera om krukväxterna
3. Dela blomman om den förökat sig i krukan och tydligt visar att det börjar bli för trångt. Ta skott och sticklingar.
Foto: Christer Vallstrand
Dags att plantera om krukväxterna
4. Lecakulor ger rätt fuktighet.
Foto: Christer Vallstrand
Dags att plantera om krukväxterna
5. All gammal jord ska bort innan blommorna får ny pigg mylla.
Foto: Christer Vallstrand

Ljuset kommer äntligen åter. Tappra, trötta trotjänare på fönsterbänken behöver lite hjälp för att kunna hänge sig åt sprittande vårkänslor. Gläd krukväxterna med ny, pigg mylla!

Och varför inte en ny, snygg kruka? Köp en billigare slit-och-släng-variant som håller ett par säsonger eller kosta på dig en långsiktig investering som kan pryda fönsterbänken under många år.

Gör så här

1. Blommorna bör inte vara snustorra när de planteras om, så vattna dem kvällen innan du skrider till verket. Blötlägg också lerkrukor ett par timmar innan så att keramikporerna täpps igen. Annars suger krukan i sig av fuktigheten i jorden och drar kalken ur den. Det ger krukan en vacker patina förstås, men plantan snuvas på nyttigheter.

2. Köp blomjord av bra kvalitet. De flesta växter tar vad de behöver av näring i jorden och klarar sig i samma jord. Men vissa blommor är mer kinkiga och vill ha en egen diet, lite mer mager eller sur, till exempel orkidéer, azaleor, flamingoblommor och kaktusar.

3. Krukan ska ha hål i botten så att rötterna inte står i vatten och börjar ruttna. Plast- eller lerkruka spelar mindre roll. Är du slarvig att vattna passar plastkrukan bäst, särskilt till växter som dricker mycket, eftersom den håller fuktigheten bättre. Hör du till dem som oftare vattnar ihjäl de små liven, bör du välja lerkrukor. Gamla krukor duger gott, men gör rent dem ordentligt.

4. Välj en lite större kruka om blomman vill bre ut sig. Men man måste inte alltid ta ett nummer större kruka för vart år – resultatet kan efter några år bli en ohanterlig fönsterbänk av jättestora krukor. I sydliga länder kan man ju se fantastiskt prunkande pelargoner på rad i pyttesmå krukor!

En del blommor, som murgröna och klivia, gillar också att stå trångt. Om blomman står stadigt i sin lilla kruka och verkar trivas, räcker det att skära bort döda rötter och friska tjockare rötter och plantera i ny jord i den gamla krukan.

5. Lägg i lecakulor eller krukskärvor i botten på krukan så att inte rötterna står blött om det är vatten kvar på fatet eller i ytterkrukan. Detta är särskilt viktigt om du sätter någon växt direkt i en ytterkruka, då måste du ha ett rejält lager lecakulor.

6. Ta bort gammal jord från rötterna och klipp bort döda blad och rotdelar. Fyll på med ny jord upp till någon centimeter under krukkanten. Det måste finnas plats att vattna krukan.

Vattna igenom den nyplanterade blomman ordentligt. Vänta ett par veckor med att beskära växten tills den fått vänja sig i den nya myllan.

För slarviga vattnare

Har du svårt med vattningen finns det några knep att prova, särskilt för växter som inte vill torka ut, som novemberkaktus, saintpaulia och flamingoblomma.

• Swellgel är kristaller som sväller 400 gånger sin egen vikt till ett gelé i kontakt med vatten och håller fuktigheten länge. Det blandas ner i krukjorden, en tesked är lagom till en normalstor krukväxt. Vill du vara säker på hur mycket gelé som ryms i krukan, blanda kristallerna med vatten i en skål innan och låt svälla en halvtimme:

1 tesked till 1 deciliter vatten. Är biologiskt nedbrytbart och finns även med långtidsverkande gödning. Cirka 130 kronor för påse till minst 20 krukor från Nyebro Trading.

• Vulkansten kommer från vulkanen Hekla och har förmågan att binda vatten under lång tid. Man kan sätta plantan direkt i bara sten utan någon jord alls i en kruka utan hål. Praktiskt och snyggt framför alltför stora golvväxter. Vattna upp till halva krukan och den klarar sig sedan i två–tre veckor.

Stenen innehåller näring nog för ett knappt halvår, därefter får man gödsla själv. Finns i grått och rött och kostar 69 kronor för åtta
liter på Weibulls.

Av: Lotta Palmelius

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top