Du behöver

  • 1 kg äpplen av syrlig och söt sort
  • 1 l vatten
  • 1 st citron tvättad, i tunna skivor
  • 6 skiva ingefära färsk
  • 0.5 msk citronsyra
  • 2 dl strösocker (beroende på äpplenas syra och sötma)

Gör så här

1
Skölj äpplena mycket noga. Ta bort fnas och eventuella skador.
2
Häll vattnet i en rostfri bunke och tillsätt citronskivor, ingefära och citronsyra.
3
Grovriv äpplena, för hand eller i en matberedare. Tillsätt direkt i bunken med vätska så att de inte mörknar. Täck med plastfilm och låt stå kallt i ett dygn. Rör om då och då.
4
Sila fruktmassan genom silduk eller i en absolut ren kökshandduk.
5
Rör först i den mindre mängden socker, låt det hela stå en stund så att sockret verkligen löser sig. Smaka av, och rör eventuellt i mer socker, lite i taget tills sötman blir lagom. Späd eventuellt med lite vatten om drickan känns för koncentrerad.
6
Tips Drickan håller cirka 1 vecka i kyl. Det går bra att dubbla receptet, och frysa in drickan. Tänk till exempel vad härligt att ta fram sin egen äppeldricka till advent och värma med kryddor i!

Kommentar:
Tid: 30 minuter + 1 dygn i kyl

Recept // Fler frukt & bärrecept