• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Elvispar - högsta betyg till fyra av tio

  Köp inte den billigaste. Lägg till några hundralappar och få en elvisp som kan vispa och knåda.

  Elvispar - högsta betyg till fyra av tio
  Ljudnivån på elvisparna har blivit lägre och mer behaglig än tidigare. Foto: TT

  En elvisp köper man för att få hjälp med att vispa, blanda eller knåda ihop en sats vetebröd. Det borde alla elvispar klara galant. Det gör inte de billigaste i Icakurirens test.  De vispar ojämnt och degen får man knåda klart för hand för att det ska bli några bullar. En sockerkaka klarar dock samtliga elvispar av att blanda ihop utan problem.
  Men det är för första gången som fyra elvispar får högsta betyget fem i ett test i Icakuriren; Russel Hobbs, Electrolux, Bosch och Kitchen Aid.
  Stämpeln bäst går till Bosch, trots flera minus, för att den vispar mycket bra och jämnt och verkligen bearbetar degen med krokarna.
  Sämst är billiga Menuett från Jula som är en katastrof när det gäller att vispa och knåda. Visparna och degkrokarna är för veka för att klara av jobbet. Grädden blir tjock i mitten och tunn utåt. Degen orkar krok-
  arna inte knåda till. Ungefär lika usel på sitt jobb är Fasett.

  Lägre ljudnivå

  Icakuriren kan konstatera att elvispar generellt har blivit tystare, eller åtminstone har ljudet blivit mer behagligt och inte så skrikigt som det var för fyra år sedan när vi senast testade. Man kan säga att oljudet tystnar med att priset blir högre. Billiga Menuett vispar grädden med ett ilsket tjut medan de fyra som fått högsta betyg gör det med ett betydligt mer behagligt och lågt ljud.
  Tre av visparna har för kort sladd, kortast av dem är den på Rustas Fasett som är exakt en meter, även Menuett och Philips har korta sladdar. För att man inte ska vara fjättrad vid eluttaget och ha en viss rörelse-
  frihet när man arbetar, bör sladden vara åtminstone 120 centimeter.
  Även placeringen av sladdfästena är värd en kommentar. För man undrar hur tillverkarna tänkte när de placerade sladdfästet så att vispen inte kan stå stadigt på högkant eller sitter så att den skaver mot handleden när man vispar.

  Bra hastighet

  De flesta av visparna har hastighetsreglage med fem steg och turbo, eller burst och momentläge som turboläget också kallas. Antalet räcker mer än väl till, även om steglöst reglage är att föredra. Räcker till gör också den rekommenderade körtiden på fem minuter, innan elvisparna bör vila för att kunna vispa vidare. På den tiden hinner man väl vispa ihop både grädden och knåda ihop bullarna om elvispen är bra.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!